הוצאת ספר תורה בשביל קריאת עשרת הדברות

נהוג בקהילתנו להיות ערים בליל שבועות כל הלילה ומתפללים מוקדם ויש עשרה אנשים שלא יכלו להיות במנין הראשון, האם מותר להוציא ספר תורה כדי לקרוא 10 הדברות ?
והאם מותר להוציא ספר תורה בשביל נשים וילדים כדי שישמעו 10הדיברות?

תשובה:

שלום רב.

אם במקום זה רגילים לעשות מנינים נוספים, או שהלכו כבר אלו שהתפללו במנין הראשון, מותר להוציא ספר תורה לצורך קריאה כשיש עשרה או אפילו רק ששה בצירוף ארבעה (ויש אומרים שבעה) שלא שמעו עדיין קריאת התורה.

בשביל נשים וילדים שאינם חייבים בקריאת התורה אין להוציא הספר תורה, ואם הם רוצים לשמוע עשרת הדברות עליהם להצטרף למנין הראשון.

בהצלחה רבה.

מקורות:

משנה ברורה סימן ס"ט ס"ק י"ח, וביאור הלכה סימן קמ"ג ד"ה בפחות. ויעוי' גם בהר צבי או"ח א' סימן נ"ב. אמנם בכף החיים סימן קמ"ג סק"ג כתב שצריך שבעה אנשים.

לענין הוצאת ספר תורה לצורך נשים, בפוסקים התירו רק לענין פרשת זכור שיש הסוברים שיש בזה חיוב גם לנשים וכתב המנחת יצחק חלק ט' סימן סח שכיון שנהגו דבר זה כל הנשים התירו להוציא ספר תורה לצורכם סמוך למנחה, אך לענין עשרת הדברות שאין מנהג הנשים לשמוע ואין בכך כל חיוב אין להוציא ספר תורה בשבילם.