היתר עיסקא בשותפות לקניית דירה

ראובן שרצה לקנות דירה להשקעה אך כיון שלא היה הון עצמי ביקש משמעון חבירו שיכנס איתו בשותפות. ההסכם בינהם הוא ששמעון נותן מזומן 30% משווי הדירה ואת שאר ה70% לוקח ראובן משכנתא מהבנק. ראובן אחראי על הדירה ומחויב לשלם את כל ההוצאות שיש בדירה במשך השנים ואת כל כסף השכירות הוא לוקח על מנת לשלם את המשכנתא. לאחר סיום תשלום המשכנתא תמכר הדירה ו30% יקבל שמעון ואת שאר ה70% יקבל ראובן. [כמובן שמבחינת שמעון זה לא עסקה משתלמת ועשה את זה כדי לעזור לחבירו ראובן] השאלה האם הם צריכים לעשות היתר עיסקה כיון שיכול ליהות מאוד שזה כעין הלואה ששמעון נתן לראובן ולמעשה אם הדירה תתיקר יקבל בחזרה יותר ממה שהלוה. או שזה גופא עיסקא ואין צורך בהיתר עיסקא.

תשובה:

שלום רב,

אם ראובן אינו מתחייב באחריות על הקרן (שאם מחיר הדירה ירד ישלים לשמעון עד לסכום הכסף שנתן), אין צורך לערוך היתר עיסקא, כיון ששמעון הוא שותף בדירה.