שירות בתנ"ך

שלום כבוד הרב,
יש לי שאלה, מהם כל השירות בתנ"ך מבריאת העולם? והסבר קצר עליהם.
תודה.

תשובה:

יש הרבה שירות בתנ"ך, אך קשה ליתן עליהם הסבר במתכונת מצומצת זו.

במדרש נאמר שיש עשר שירות בתנ"ך, ומנין עשר השירות נאמרו בכמה דרכים:

במדרש תנחומא פרשת בשלח סימן י' נמנו שירות אלו:

הראשונה במצרים שנאמר (ישעיה ל) השיר יהיה לכם כליל התקדש חג, השנית על הים שנאמר אז ישיר משה, השלישית על הבאר (במדבר כא) אז ישיר ישראל את השירה, הרביעית אמר משה (דברים לא) ויהי ככלות משה לכתוב וגו', החמישית (יהושע י) אז ידבר יהושע לה' ביום תת ה' את האמורי, הששית (שופטים ה) ותשר דבורה וברק בן אבינועם, השביעית (שמואל ב כב) וידבר דוד לה' את דברי השירה, השמינית (תהלים ל) מזמור שיר חנוכת הבית לדוד וכו', התשיעית של שלמה שיר השירים, העשירית לעתיד מזמור שירו לה' שיר חדש כי נפלאות עשה (תהלים צח).

ובמדרש זוטא (שיר השירים פ"א) נאמר כך סדר השירות:

שירת אדם, שירת אברהם, שירת הים, שירת הבאר, שירת משה, שירת יהושע, שירת דבורה, שירת דוד, שירת שלמה דשיר השירים ושירת לעולם הבא [שנאמר] שירו לה' שיר חדש (ישעיה מ"ב י'), ושיר השירים משובחת מכולם.