פירוש 'ויהי ערב ויהי בוקר'

ראיתי שבספר בראשית כתוב ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד ויהי ערב ויהי בוקר יום שני וכך אלה . מה זאת אומרת ויהי ערב ויהי בוקר הרי לא מדובר על בריאת מקום אחד מדובר על בריאת כל העולם וכשבצד אחד יום בצד אחר ליל אז הכל תלוי מאיזה צד מסתכלים אז איך זה יכול להיות ?

תשובה:

שלום וברכה.

נאמרו בזה כמה ביאורים במפרשי התורה, נבאר דבר זה על פי דרכו של הרמב"ן.

התייחסות התורה לערב ובוקר אינה למקומות על פני כדור הארץ, אלא לגלגל הבריאה היוצר ערב ובוקר בכל מקום לפי עניינו, וכשהגלגל סיים את סיבובו לאחר 24 שעות הושלם יום אחד.

מקורות:

רמב"ן בראשית א,ה בשם הרמב"ם במורה נבוכים ב,ל. וכן כתב הבעל המאור בראש השנה דף ה,א מדפי הרי"ף, וכן כתב האבן עזרא בקצרה: 'וטעם יום אחד הוא על תנועת הגלגל'.