מתווך הפנה שוכר לדירה מסוימת ובעליה הפנו אותו לדירה אחרת

לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א
1) אדם שיש לו דירה להשכרה לשבתות ומתווך הפנה אליו שוכר והוא לא רצה להשכיר באותה שבת האם מותר לו להפנות את השוכר לשכן שלו שגם יש לו דירה להשכרה?
2) על הצד שאסור מה הדין כשעבר על הדין האם יש צד שהוא חייב לשלם למתווך והאם השוכר חייב לשלם למתווך?
3) במקרה הנ"ל על הצד שהשוכר חייב לשלם למתווך מה הדין כשטוען שהדירה שקיבל בפועל לא עונה על הדרישות שהוא בקש מהמתווך כגון שהוא ביקש דירה מאוד נקיה ובפועל היא לא הייתה נקיה כל כך?
נ.ב. יש לציין שהשאלות הנ"ל במקום שמשלמים 10% למתווך ממה שנסגר העיסקה והמשכיר מעביר את הסכום למתווך בידיעת השוכר שחלק מהסכום הולך למתווך.
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב,

1) מותר להפנות את השוכר לדירה אחרת.
2) השוכר והמשכיר אינם חייבים לשלם למתווך כלום.
3) במקרים שיש חיוב תיווך, אם השוכר לקח בסופו של דבר את הדירה, הרי הוא חייב לשלם תיווך, אף אם הדירה אינה עומדת בדרישותיו, אלא שהוא לא יצטרך לשלם את הסכום שהובטח, אלא דמי תיווך הזולים יותר המקובלים בשוק.

מקורות:

1) אין איסור 'עני המהפך' כיון שממילא השוכר לא ישכור אצל זה שהמתווך הפנה. ואף אם יש למתווך הצעות נוספות, מכל מקום עדיין לא סיכם המתווך עם השוכר על כך וגם לא ידוע אם השוכר יסכים לשכור דירות אלו.
2) כיון שהמתווך לא הציע הצעה זו והיא לא לא היתה אמורה להגיע כתוצאה מעבודתו.
3) כיון שלא הבטיח שכר גבוה אלא על דעת שיקבל את מבוקשו. דוגמא לכך עיין בנתיבות סי' שלה סק"ב.