מלאכה בימי ספירת העומר לאחר השקיעה

בס"ד
"אסור לעשות מלאכה משקיעת החמה עד צאת הכוכבים בימי הספירה". מה זה נחשב ספירה? האם לאישה עבודות במסגרת הלימודים נחשבות כמלאכה?

תשובה:

שלום רב.

ספירה הכוונה לימים בהם סופרים ספירת העומר, ומלאכה האסורה היא כל מלאכה חשובה כתפירה וכדומה.

אך כיום לא נוהגים מנהג זה, ובודאי אין להחמיר בזה אחרי ל"ג בעומר (ואיני יודע מהיכן ציטטת את מקור האיסור, אך האיסור אינו עד צאת הכוכבים, אלא עד לאחר שסופרים ספירת העומר או זמן הראוי לקבור בו)

מקורות:

בפוסקים (הובא במ"ב סי' תצ"ג ס"ק י"ח) נאמרו ב' טעמים באיסור זה, א' שנקברו תלמידי רבי עקיבא אחרי שקיעת החמה והיו העם בטלים ממלאכה. ב' לפי שאז זמן ספירת העומר ובעומר כתיב 'שבע שבתות' מלשון 'שבות' דהיינו שבזמן הספירה יש לשבות ממלאכה.

וכתב החק יעקב ס"ק י"ב שכיום לא נוהגים ברוב המקומות במנהג זה (וכ"כ הכף החיים, ובערוך השולחן כתב שיש שנוהגים כן), ובשעה"צ שם ס"ק ט"ז כתב שאין להחמיר כלל מל"ג בעומר ואילך, וגם אין להחמיר רק שיעור קבורה.