שימוש במצגת שנעשתה בשבת על ידי מחלל שבת

אשה שהייתה צריכה להגיש עבודה באונברסיטה יחד עם חברה שאינה שומרת תורה ומצוות הם הכינו במשך שבוע שלם מצגת, במוצאי שבת שלפני הגשת המצגת קיבלה האשה דוא"ל מחברתה עם המצגת ערוכה ומסודרת, והיא כתבה לה עבדתי על זה כל השבת וסימתי את זה.

השאלה היא האם מותר להציג את המצגת הזאת כיון שעבדו עליה בשבת?

תשובה:

שלום וברכה!

מותר להינות ממצגת זו לאחר שיעבור זמן שבו היו יכולים להכין מצגת זו במוצאי שבת.

מקורות:

בספר מאור השבת ח"א סי' י"ט הערה סו, הובאה דעתם של הגרש"ז אוירבאך זצ"ל ויבדלח"א הגרי"ש אלישיב שליט"א שדין מחללי שבת הוא כדין נכרי שצריך להמתין שיעור בכדי שיעשו, ואין זה נחשב שוגג.

אך לכאורה היה מקום להחמיר בזה לעולם כיון שהמלאכה נעשתה גם עבור חברתה השומרת שבת, ובאופן זה אסור ליהנות עולמית מהדבר. אך גם בזה נחלקו הריב"ש והמהרש"ל שהביאו הנו"כ בשו"ע יו"ד סי' צ"ט ס"ה אם במקרה שאין דעתו של הישראל נוחה מהאיסור שנעשה עבורו גם אסור עולמית או לא. ומכיון שיש בזה מחלוקת אפשר להקל על פי מה שכתב המ"ב בסי' שי"ח סק"ב שכל פלוגתא במעשה שבת מותר, ויתכן לומר עוד שאין זה נחשב שנעשתה המלאכה עבור השניה אלא היא רצתה לחסוך לעצמה שלא תצטרך לעשות זאת לאחר השבת, וממילא חזר הדין להתיר הנאה ממלאכה זו לאחר בכדי שיעשו.