לימוד תורה עם מי שאינו לובש כיפה

האם מותר ללמוד עם אדם הרוצה להתקרב לדת אך אינו מסכים כלל לשים כיפה על ראשו?

תשובה:

שלום וברכה!

מותר ללמוד עימו אף שאינו חובש כיפה, כיון שהמטרה היא שבסופו של דבר יתקרב לתורה.

וראה בספר שובה אלי פרק ד' שכתב בשם הגר"נ קרליץ שאפשר להורות לבעל תשובה בתחילת דרכו לשמור תורה ומצוות ואף לברך – בלי כיפה, כדי שעל ידי זה יתקדם בהתקרבותו ליהדות.

מקורות:

עיקר חיוב כיסוי הראש אינו איסור גמור, רק מידת חסידות שעל כל אדם לנהוג בה, כמו שכתב המהרש"ל בשו"ת סימן ע"ב שמעיקר הדין מותר ללמוד תורה בגילוי הראש, וכן כתבו הפרי חדש צא,ג, וביאור הגר"א ח,טו. ובהגהות רע"א בסי' צ"א כ' בשם תרומת הדשן שאין איסור גמור בהזכרת שם ה' בגילוי הראש, ומשום כך הקילו הפוסקים במקרי צורך רבים לילך בגילוי הראש, ולכן גם במקרה זה שעל ידי לימוד זה יתקדם בהתקרבותו ליהדות ואינו מעוניין לחבוש כיפה, ודאי כך יש לנהוג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לכבוד הרב שליט"א על תשובתו הנפלאה, כעת אני חושב שיש לדון כיצד יוכל ללמוד אתו ללא ברכות התורה שאי"ז ממדת חסידות וי"א שזה מהתורה.

  2. אכן, ראוי לברך עימו לפחות ברכה אחת לפני הלימוד, אך אם גם בזה אינו מעונין או שיש חשש שבעקבות כך לא ירצה ללמוד פעמים אחרות, אפשר להקל וללמוד עמו בלי ברכת התורה, ובפרט אם אינו לומד בעצמו מהגמרא רק מקשיב, שלרוב הפוסקים אין בכך חיוב ברכה.