גבאי בית כנסת שזרק לפני פסח חליפות של אברכים

בכולל בו אני לומד השארתי חליפה על המתלים בבין הזמנים האחרון.
כאשר חזרתי החליפה לא הייתה שם ונודע לי כי גבאי בית המדרש הורה לגוי המנקה לזרוק הכל לאשפה.
לטענתו הוא שם פתק בבית ההמדרש אך האברכים לא נמצאים במקום בבים הזמנים
האם אוכל לתבעו את דמי החליפה
תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

בעקרון הגבאי חייב לשלם את החליפות שנזרקו, אבל לא ניתן לתבוע אותו בבית דין מחמת שאין לך הוכחות שהחליפה שלך נזרקה.

כמובן שאינו חייב לשלם אלא שווי של חליפה משומשת (אני מניח שמדובר בחליפה שלא יוצאים בה לרחוב).

מקורות:

ברור שאסור לזרוק לפני התראה. והגבאי אינו נפטר בכך שתולה פתק, אם אברכי הכולל לא ראו את הפתק. גם לא ניתן לטעון לאברכי הכולל שהם ידעו שיזרקו בערב פסח כל מה שיישאר, כיון שרוב רובם של גבאים לא זורקים ישירות לאשפה.

מצד שליח לדבר עבירה, נחלקו הראשונים אם המשלח חייב כשהשליח לא ידע שאסור להזיק. עיין רמ"א חו"מ סי' שמח סעיף ח וש"ך שם סק"ה. אולם מצד דין מוסר הגבאי חייב. עיין שו"ע חו"מ סי' שפח סעיף ב.

בנידון דידן הגבאי אינו יודע של מי היו החליפות והאברך גם אינו תובע בברי ממש, שהרי יתכן שאדם אחר לקח את החליפה שלו לפני שנזרק. ואולי יש מקום לחייב את הגבאי לצאת ידי שמים אם הוא יודע בבירור שנזרק לפחות חליפה אחת, מדין גזל משנים ואינו יודע ממי וגם הנגזלים אינם יודעים שחייב לשלם לשניהם לצאת ידי שמים, עיין שו"ע חו"מ סי' שסה סעיף ב. אבל הש"ך שם סק"ב חולק ופוטר אפילו לצאת ידי שמים. בנוסף לכך לדעת הרמ"א בסי' שפח סעיף ב והש"ך שם ס"ק יד שיורשים של מוסר פטורים, נראה שחיוב מוסר אינו חיוב גמור שממון הנמסר נמצא ביד המוסר, אלא שבית דין היה מחייב אותו, וממילא אם בית דין איו מחייב אין חיוב לצאת ידי שמים מחמת הספק.

לעניין שומת חליפה משומשת עיין עלון המשפט גליון 1 עמוד 4.