זמן סיום הצום לאדם שטס ממקום למקום

הטס מארץ ישראל בצהרי הצום, ונוחת במדינה אחרת שעדיין אור יום בה. האם מוציא את הצום לפי השעון המקומי או לפי שעון ארץ ישראל?

תשובה:

זמן סיום הצום הוא לפי המקום שבו נמצא באותה שעה, ומחויב לצום עד שקיעת החמה במקום שנמצא בו אף שיוצא שצם יותר מ24 שעות.

מקורות:
שו"ת אגרות משה (או"ח ח"ג סי' צו), שו"ת בצל החכמה (ח"א סי' לא אות ח), ומדבריהם מבואר שכך צריך לנהוג מעיקר הדין ולא רק מחומרא, אולם בשו"ת פרי אליהו (להגר"א זלטניק ח"ג סי' יז) כתב שהוא רק משום הדין של נותנין עליו חומרי מקום שיצא לשם, [ועי' פסקי תשובה (ח"ג סי' רנב) תשובת האמרי אמת בנידון ק"ש ותפילה בכעין זה], ומכל מקום לכל הדיעות יש לצום עד סיום הצום, ובנידון של אדם חלוש יעשה שאלת חכם כמבואר בשו"ת פרי אליהו שם, ובשו"ת שבט הלוי (ח"ז סי' עו) כתב להקל לאחר הרבה שעות כיון שצום של כל כך הרבה שעות עלול להזיק לבני אדם, ולכן בכל מקרה יש לעשות שאלת חכם.