שאלה בענין מציע ואמצעי בשידוך

לכבוד הדיינים:
חברה של אשתי רצתה לשדך בין בחור ובחורה. היא הציעה את הבחור לאמא של הבחורה, אך האמא דחתה את הרעיון בטענה שהרקע המשפחתי של הבחור אינו מתאים להם. אשתי, לאחר ששמעה מהחברה על בסירוב, הצליחה לשכנע את האמא שהמשפחה היא מצוינת וכדאי להם לברר וכו" ולבסןף נעשה השידוך.
למי מגיע דמי שדכנות ?
רב תודות

תשובה:

שלום רב,

בשאלה לא צויין מי גמר את השידוך, הראשונה או אשתך או אדם אחר, אתייחס לכל האפשרויות.

למציעה הראשונה (החברה) מגיע שליש מאותו צד שהציעה להם (ואם הציעה לשני הצדדים מגיע לה שליש משניהם).
אם אשתך גמרה את השידוך מגיע לה כל היתר. אם אדם אחר גמר, מגיע לה שליש משני הצדדים ובתנאי שהיא דברה ושכנעה את שני הצדדים להסכים להמשיך, אבל אם דברה רק עם צד אחד לא מגיע לה כלום, אלא לזה שגמר.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 37 עמוד 6. המציע מקבל שליש אם הצדדים (או צד אחד) שקלו את הרעיון או אם השני שגמר את השידוך שמע את ההצעה מהראשון. אבל אם המציע לא דיבר עם הצדדים רק עם הדשכן אינו מקבל כלום, כיון שהחיוב לשלם מוטל על הצדדים למי שהתעסק אתם ישירות בלבד.
אם השניה לא גמרה את השידוך, יש לה גדר של אמצעי. אצמעי אינו מקבל אלא אם היה בקשר עם שני הצדדים.