האם מותר לנשק נכדה

האם מותר לסבא לחבק את נכדתו בת ה21 שלא נשואה וזה משום חיבה. ומה המקור לזה בשולחן ערוך????????

תשובה:

שלום וברכה

מותר לסבא לחבק ולנשק את בת ביתו לכל הדעות. וביחס לבת בנו יש אומרים שראוי לבעל נפש להחמיר ולא לנשק ולחבק, אבל אין למחות ביד המקילים גם בחיבוק ונישוק של בת בנו. ויש מתירים אפילו לבעל נפש, ואינם מחלקים בין בת בתו לבת בנו.

יש לציין שגם במקרים שמותר לנשק נכדה [בבת ביתו לכל הדעות] מותר רק דרך חיבת קורבה, ולא כדי להנות.

מקורות

בחלקת מחוקק בשו"ע אהע"ז סימן כ"א סק"י ובבית שמואל ס"ק י"ד מבואר שמותר לאדם לנשק את בת ביתו, ולגבי בת בנו: עיין באג"מ אהע"ז יחק א' סימן ס' שמסתפק אם מותר לנשק את בת בנו, משום שעל ידי זה אדם יכול להגיע להרהור בכלתו [אמה של הנכדה] ולכן כתב שם שבעל נפש יחמיר, ואין למחות ביד המקילים, ולא ראיתי שהפוסקים ידונו מה הדין בחיבוק, אבל מסתבר שחיבוק דינו כנישוק. אולם בשו"ת משנה חלק ד' סימן ס' הלכות האריך להביא ראיות שאין חילוק בין בת ביתו לבת בנו ומותר לאדם לנשק גם את בת בנו.

ומה שכתבנו שכל מה שהתירו לנשק את בת בתו זה רק בדרך חיבת קורבה ולא כדי להנות, עיין בחכמת אדם כלל קכ"ה שכתב כן.