צבע להשחרת רצועות התפילין – שתיל שגודל בו כמה פירות הדר

לכבוד הרב שלום.
ברצוני לשאול שתי שאלות.
השאלה הראשונה. האים ניתן להשחיר רצועות של תפילין בכל צבע שחור ולאו דווקא צבע שיוצר במיוחד לכך? ראיתי איזה פסק של רב שמתיר להשחיר את הרצועות בצבע שמיוחד לנעליים (משחת נעלים)האים זה ראוי ונכון.

שאלה שנייה.
כיום מוכרים במשתלות שתילי הדרים שאפשר למצוא בשתיל אחד כמה סוגי פירות ממשפחת ההדרים כגון לימון קלמנטיה ותמוז על עץ אחד.
האים מותר לקנות שתיל כזה במשתלה ולשתול אותו בגינה.

בברכת תזכו להגיל תורה ולהאדירה

תשובה:

שלום וברכה

1. לכתחילה ראוי להשתמש בצבע שמיוחד לכך, אבל בדיעבד אפשר להשתמש בכל דיו שחור שהצבע שלו מתקיים.

2. אסור לשתול שתיל כזה, [באופן כללי מי שהולך לקנות שתילים כדאי לקנות בחנות שיש לו הכשר שאין בזה בעיות הלכתיות].

נימוק

1.  עיין בסימן ל"ב סעיף ג' במשנה ברורה ובביאור הלכה שמבואר איך צריך להכין את הדיו באופן הראוי, אבל בדיעבד כל דיו שחור כשר וכפי שמבואר שם.

2. אסור מהתורה להרכיב שני אילנות ביחד, ואף שבפירות הדר יש ספק שמא נחשבים כמין אחד, מכל מקום באיסור דאורייתא צריך להחמיר.