תספורת ושירה בשנת אבל על הורה

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול-
בשנת אבלות על הורה:
1. האם מותר להסתפר
2. האם מותר לשיר/לשמוע שירה של מישהו בפה

תודה רבה

תשובה:

1. ביחס לשערות הראש: אם עברו שלושים יום מזמן הפטירה, אם החברים מעירים על כך מדוע הוא כל כך שעיר, מותר להסתפר. ואם החברים אינם מעירים לו על כך, אם עברו 3 חודשים מזמן הפטירה, מותר להסתפר, [ויש מקילים בעברו 3 חודשים מזמן התספורת האחרונה].

וביחס לשערות הזקן: מי שרגיל לגלח את הזקן, מותר לו להתגלח לאחר שלושים יום מזמן הפטירה.

אחרי התספורת הראשונה, יש בזה מנהגים חלוקים יש נוהגים להסתפר כרגיל ואינם ממתינים עוד פעם 3 חודשים, ויש שנוהגים להחמיר ואינם מסתפרים במשך כל השנה רק פעם בשלושה חודשים. ודעת הגאון ר"מ פיינשטיין זצ"ל שצריך להחמיר בזה ולא להסתפר רק פעם בשלושה חודשים.

2. שירה בפה כאשר מביאה לידי שמחה יש להימנע, אולם שירי התעוררות בפה, יש מקום להקל לשיר ולשמוע. כמו כן אבל שמתפלל בבית הכנסת ושרים שם באמצע התפלה גם ביום חול מותר לשמוע.

מקורות

ביחס לשערות הראש עיין בשו"ע סימן ש"צ סעיף ד' וברמ"א ונו"כ שם.

וביחס לשערות הזקן עיין בפתחי תשובה סק"ד ועיין בשו"ת חת"ס סימן שמ"ז.

ולאחר תספורת ראשונה עיין ברע"א שהביא שי"א ששוב אינו צריך להמתין אולם בסידור דרך החיים ובהגהות יד שאול, והאג"מ יו"ד ח"ג סימן קנ"ו מחמירים בזה.