אורז מלא בלי כשרות מיוחדת לפסח

בס"ד

חג פסח כשר ושמח

אוכלים אצלנו אורז בפסח- מסיבות בריאותיות האם אפשר להשתמש באורז מלא בכשרות מהודרת אבל ללא הכשר לפסח, כמובן ימויין הייטב לפני החג

תודה.

תשובה:

למנהג האשכנזים אין לאכול אורז גם מסיבות בריאותיות, למנהג הספרדים יש שנהגו שלא לאכול אורז אפילו ממוין, ויש שנהגו לאכול אורז, לנוהגים לאכול אורז, יש למיין שלש פעמים את האורז לפני פסח, כיון שמצוי מאד שמתערבים בו גרגירי חיטה, אולם כאשר מדובר על אורז שאינו נארז במיוחד לפסח, מן הראוי שלא להשתמש בו, כיון שמאד יתכן שהאורז נארז במקום שארזו בו גם קמח וכפי שהמציאות מוכיחה, ואם כן האורז יהיה עליו קמח חמץ, והבדיקה לא תועיל לקמח שעליו.

מקורות:

מנהג קטניות קיבלו על עצמם האשכנזים באופן שאין להקל בזה, [ורק במקום חולי ממש שאין אפשרות אחרת יש מקום להקל על פי שאלת רב באופן ספציפי, עי' שד"ח מערכת חמץ ומצה סי' ו], וכמבואר כל זה בפוסקים על השו"ע או"ח סי' תנג, ולמנהג הספרדים יש שנהגו שלא לאכול דווקא אורז משום שמתערבת בו חיטה באופן תמידי, ולכן גדרו שלא לאוכלו, ויש שנהגו לאוכלו, כמבואר בפר"ח ובברכ"י סי' תנג, ובכף החיים שם סק"ח וסק"י, ועוד, ואמנם מעיקר הדין לא צריך דווקא כשרות לפסח, אלא שצריך לבודקו ונהגו לבדוק שלש פעמים וכמבואר כל זה בפר"ח שם, ובבן איש חי (שנה א' פרשת צו אות מא), אולם מאחר והנסיון הוכיח שאורזים את האורז ומגיע עם קמח עליו וכמו שציין זאת מהנסיון ר' יוסי שטיינברג כאן, הרי שצריך לקחת דווקא מכשרות של פסח