כזית מצה בתערובת פירות מרוסקים בליל פסח

סבא שלי אדם מבוגר, וקשה לו לאכול מצה. הוא מבקש לדעת אם אפשר לפורר את המצה ולאכול אותה ביחד עם משהו אחר, כגון תפוח מרוסק. האם זה בסדר?

תשובה:

אין לערב כל אוכל מכל סוג שהוא יחד עם המצה של אכילת מצה בכזית הראשון של ליל פסח, אולם אם אי אפשר לאכול את המצה כשהיא מרוסקת, רשאי לפורר את המצה ולהרטיב במים בלבד, [גם למי שנוהג שלא לאכול שרויה], ויש להקפיד שהמים לא ילבינו מחמת המצה, אלא רק מעט מים שהמצה תהיה רכה.

במקרה ואי אפשר לאכול בצורה כזו, יש לאכול מצות רכות, שנהגו בהם התימנים.

בשעת הדחק גדול, יש להקל על ידי שרית המצה ביין.

מקורות:

שו"ע סי' תסא ס"ד, ושם מבואר בפוסקים שרק במים אפשר להשרות משום שעל ידי זה לא מתבטל טעם המצה, ויש מהפוסקים שהקילו ביין קר כיון שגם בזה נשאר עדיין טעם מצה, וכתב המשנ"ב (ס"ק יח) שמותר לזקן וחולה שאינו יכול לאכול את המצה כשהיא שרויה במים להשרותה ביין או במשקין אחרים ולסמוך על הפוסקים המקילים בזה, אולם כשמערבים את זה בפירות מרוסקים, מתבטל טעם המצה ואין יוצאים בזה ידי חובת מצה, מלבד זאת, כאשר מערבים בזה פירות הרי שאין בזה כזית כדי אכילת פרס בפרט באכילת זקן וגם מטעם זה אין יוצאים ידי חובה במצה מעורבת בפירות מרוסקים