כתיבה הדבקה וגזירה בחול המועד לקטנים

ילדה בת שש שנהנית מאד לצייר, האם מותר לה לצייר בחול המועד? והאם מותר לה לרקום, להדביק, לגזור?

תשובה:

אם היא ילדה חכמה, הרי שצריך לחנך אותה בהלכות חול המועד, וכיון שדברים אלו אסורים למבוגר לעשותם, הרי שיש לחנך בדרכי נועם גם את הילדים שלא לעשות מלאכה בחול המועד, וכאשר מציירת ועושה בצורה שתהיה יפה בשבילה, יש בזה חשש של איסור ומן הראוי למנוע מלעשות כן [ויש שהתירו לצייר ולצבוע].

מקורות:

חייבים לחנך קטנים באיסורים, ואמנם בזמן הגיל של החינוך, יש שכתב שהגיל הוא בין גיל 3-5, אולם מרהיטת הפוסקים מוכח שהגיל בזה הוא כעין גיל חינוך, וכמ"ש בשו"ת חת"ס (או"ח סי' צט), עיין חינוך ישראל (לר"י הרפנס, ח"א פ"ג סעיף א-ב) ואם כי דעתו שיש להחמיר, אולם מאחר והחת"ס מקיל במפורש, וכ"נ מדברי הפוסקים שלא כתבו במפורש שיש חילוק בין מצוות ל"ת למצות עשה נראה שפשוט שהגיל שווה, אם כי וודאי שיש לחנך מגיל צעיר למצוות ואי קיום עבירות, אך אין זה בגדר חיוב אלא בגדר הנהגה טובה, (ונפ"מ לגבי כמה דברים), וא"כ הוא הדין במלאכת חוה"מ שהיא אסורה מן התורה לדעת רבים מהראשונים וכתבו הפוסקים שכן יש לחוש לדעתם, ולכן יש לחנך את הילדים לזה, ואמנם ראיתי בספר חוה"מ כהלכתו (פ"ו ספ"ד) שאין שום איסור בילדים המציירם וצובעים, אך לא ידעתי מדוע, והלא מתכוונים לעשות בצורה יפה ואמנם אין זה ממש מלאכת אומן אבל כוונתם לעשות בצורה נאה ובכתיבה אסור באופן כזה, וכי מי שלא יודע לצייר האם יהיה מותר לצייר באופן שרוצה לעשות בצורה יפה.