לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

יורשים שהסתלקו מירושה לטובת האם והיא ציוותה להתחלק ביחד

בענין ירושה

אחר שאבינו ע"ה נפטר עשינו כולנו כל האחים צו ירושה שאנו מסלקים את זכויותינו בירושה לטובת האמא ואמא ע"ה אחר שנפטר האבא אמרה וחזרה כמה פעמים לומר שכל המשפחה יחלקו בשוה אחר שהיא תפטר לב"ע והנה אחר שאמא ע"ה נפטרה בא האח הבכור וטוען שמגיע לו ע"פ דין תורה פי שנים וגם אין לבנות זכות ירושה ואנו טענו כנגדו הרי אתה בעצמך חתמת שאתה מוותר על הירושה לטובת האמא וא"כ ע"פ דין תורה אמא שמורישה לבניה אין בזה דין בכור שנוטל פי שנים ועוד דמפורש אמא אמרה שיירשו כולם בשוה
אודה לרב על תשובתו בזה

תשובה:

שלום רב,

הבכור אינו מקבל פי שנים, כיון שחתימה על סילוק היא מתנה לאמא ובכור אינו יורש מאמו פי שנים.

לעניין הבנות, יש הרבה מקרים שצוואה תקיפה גם בעל פה. גם אם לא היתה צוואה כדין, יש הרבה זכויות בירושה גם לבנות, ולכן יש לפנות לבית דין.
בנוסף לאמור, גם אם לפי הדין לא צריך לקיים את הצוואה, מאוד לא ראוי לסרב לקיים צוואה והעושה כן מרבה מחלוקת, מביא פילוג במשפחה וגורם צער גדול להורים בקברם, ואסור לעודד אותו וכל שכן לא לסייע לו.

מקורות:

לעניין בכורה מאם עיין שו"ע חו"מ סי' רעז סעיף א. סילוק מירושה אצל גוף שיש לו סמכות חוקית לרשום ירושה הוא קנין גמור מדין סיטומתא.

לעניין זכויות הבנות בירושה עיין קובץ עומקא דדינא ח"ב עמוד 424.

לעניין לסרב לקיים צוואה עיין דרכי משה אבן העזר סי' קיג אות ח שיש לקיים רצון המוריש גם אם לפי הדין לא חייבים.