משניות בדווקא לעילוי נשמה/קשירת ציצית

לכבוד הרבנים הגאונים

 א. האם יש ענין ללמוד לעילוי נשמת דווקא משניות ?

ב. קשרתי ציצית ובטעות עשיתי אחרי הקשר הראשון שש סיבובים במקום שבע האם אני צריך לפרום הכל ?

תודה רבה

תשובה:

א. יש ענין ללמוד לעילוי נשמה דווקא משניות, אולם מי שאינו יודע ללמוד משניות, יאמר פרקי תהלים.

ב. כאשר קושרים יש להשתדל לעשות שש סיבובים, אולם לאחר שכבר נעשה אין זה מעכב כלל, ואין צורך לפרום את הציצית, והציצית כשרה למהדרין.

מקורות:

א.  בפוסקים הביאו שיש ללמוד משניות לעילוי נשמת המת, משום שמשנה אותיות נשמה, ואף לאדם עצמו בחיי חיותו לימוד המשניות חשוב, וכמו שכתב הבאר היטב (או"ח סי' א' סק"ו) בשם האריז"ל, [והובא במשנ"ב סק"ט], וכן הוא המנהג ללמוד משניות לעילוי נשמה מדורות קדמוניים, וכפי שכתב כבר בעל סמיכת חכמים (שער ההכנה אות לב) ובהגהות אמרי ברוך על השו"ע (סי' שפד) וקיצור שו"ע (סי' רז ס"ה) וכתבו שם שמשום כך אין איסור ללמוד משניות בבית האבל), ובשו"ת שואל ומשיב (קמא ח"ב סי' קפב) וערוך השלחן (סי' שעו סי"ג), וכ"ה בגשר החיים (פ"כ ס"ז ופל"ב ס"ג) וראה בנטעי גבריאל (פס"ד הערה א ואילך) ונשמת ישראל (סי' לז ס"ו), יתירה מכך דעת השואל ומשיב (בספרו יוסף דעת על יו"ד סי' שעו ס"ו) שלימוד משניות עדיף מאשר תפילה לפני העמוד, [וראה דבר נחמד בחידושי חתם סופר (על התורה מהדורא רביעאה בדרוש לר"ה שבסוף פ' וילך) שביאר בזה מדוע אומרים האשכנזים מיד עם כניסת שבת פרק במה מדליקין, והוא כיון שמגיעה הנשמה יתירה לאדם בכניסת השבת, הרי שמיישבים אותה עם לימוד משניות המועילות לנשמה]

ב. שו"ע (או"ח סי' יא סי"ד) ובמשנ"ב שם.