עריכת חוזה שכירות פיקטיבי כדי לשכנע את הקונה שיש שוכרים

שלום לכבוד הרב שליט"א,
אני מעונין למכור דירה להשקעה, הדירה כרגע לצערי אינה מושכרת, במצב הזה יקשה עליי למכור, האם מותר לי לעשות חוזה פיקטיבי, ולהציג אותו לרוכש פונציאלי, ובאמת להתחייב בכספי את דמי השכירות לשנה הקרובה, או שיש בזה בעיה של גניבת דעת?
ראוי לציין שבדרך כלל יש באותו מקום ביקוש לשכירות.
תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אם תפרש לקונה ותתן לו נתונים מדויקים כמה אחוז מהזמן מוצאים שוכר לדירה וכמה אחוז הדירה ריקה, לפי הנסיון בשנים האחרונות בדירה זו ובדירות דומות, מותר לעשות משחק זה. כיון שבמקרה זה המשחק לא נועד לשקר בקונה, שהרי אתה אומר לו את האמת במילים ברורות, אלא לשכנע אותו להאמין לך. אבל אם אתה מסתיר ממנו את הנתונים המדויקים, יש בכך איסור גניבת דעת.
בכל מקרה יש להימנע מלומר שקר.

מקורות:

הצגת מצג שווא היא בכלל גניבת דעת. גם אם הדירה מושכרת על פי רוב, מכל מקום, הקונה רשאי לדעת שלפעמים הדירה ריקה. אבל אם המוכר נותן לקונה נתונים אמיתיים, יוצא שהחשש הוא רק שמא הקונה לא יאמין למוכר ויחשוד שהמצב האמיתי הוא יותר גרוע. במקרה כזה אין זה גניבת דעת. דוגמא לכך עיין כאן הערה 21.