משמעות השם נעמה

שלום רב
קוראים לי נעמה וכבר פעמיים המליצו לי להחליף את השם. הייתי רוצה להתיעץ עם רב לגבי זה כי בעיקרון אני אוהבת את השם שלי..
לאיזה רב אני צריכה לפנות? או שאולי גם לכם יש תשובה בשבילי?
תודה רבה

תשובה:

אכן השם "נעמה" הוא שם שרבים אומרים שיש להחליפו, ואפשרי להחליף לשם "נעמי".

מקורות:

באופן כללי, דעת המבי"ט (רבי משה יוסף מטראני, מגדולי ישראל לפני 400 שנה, בחלק א סימן רע"ו) שאין לקרוא בשם שהיה בשימוש לפני אברהם אבינו, כי אין לשם הזה שורש קדוש. אמנם רוב גדולי ישראל לא חששו לדעה זו, וכן דעת הגר"ח קנייבסקי שליט"א (בס' טעמא דקרא עמ' יג).

אך השם 'נעמה' באופן פרטי, יש עמו בעיה, כי "נעמה" הוא שם של אשה רשעה (כמו שכתוב בתורה בראשית ד כב, ועיין ב"ר כג ג), והוא שם של שידה טמאה (כמו שכתוב בזוהר בראשית דף נה ע"א).  ולכן כתב בספר "כתר שם טוב (ח"ב עמ' רפז) שאין לקרוא בשם זה. וכן דעת הגר"ח קנייבסקי שליט"א, והמקובל הג"ר יעקב הלל שליט"א, והמקובל הרב יורם אברזי'ל שליט"א. (ס' ויקרא שמו בישראל עמ' תיב).

אבל דעי שהיו 'נעמות' צדיקות, כמו נעמה אשתו של נח (מתיבת נח), ונעמה אשתו של שלמה המלך. ולכן: אם בשעה שקראו לך את השם נעמה התכוונו שנותנים את השם על שם אותם צדיקות, ולא על שם הטמאות שהיו לפני אברהם אבינו, אז ניתן להמשיך להיקא בשם זה.

אם את לא יודעת על שם מי קראו, את יכולה להשאר בשם זה, ולחשוב תמיד על אשתו של נח או על אשתו של שלמה המלך כשאת אומרת את השם.   אבל אם את רואה ש"המזל בחיים תקוע" – יש לחליף מיד את השם, מפני שכתוב בס' כתר שם טוב הנ"ל, ששם זה (אם נקרא שלא על שם הצדקניות) ימשוך אחריו נזקים ובעיות, וכפי שהוכח.

בכל מקרה את יכולה להחליף לכתחילה את השם ל "נעמי".

ברכה והצלחה

אליהו בר שלום

דיין ומו"צ שכ' רמת שלמה בעיה"ק ירושת"ו

ראש בית ההוראה משפטי החיים בת ים

מח"ס משפט הכתובה

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. השם המקורי בתורה הינו נעמה. אין זה נכון לשנותו. יש להשאירו נעמה. נעמה בכתובים היתה אשת שלומה המלך אימו של רחבעם מלך יהודה. פרוש השם נעמה דברים נעימים.
    השם מזכיר מיים חיים. מנעמה יצאו צדקנים וצדקניות.
    מלבד זאת השם המקורי קובע בכל מיקרה. אף אילו מישהו יחשוב לשנותו. כפי שלא ניתן לשנות את התנ"ך ואותיותיו כדי לא לפגוע במהותו של ספר הספרים, כך אין לשנות את השמות שמקורם תנכיים.
    זאת לעניות דעתי. בעזרת השם שהכל יהיה לטובת עם ישראל.
    בברכה בתיה יהב

  2. את היות נעמה אשתו של שלמה המלך הזכיר הרב המשיב, מה שאמרת שאין משמעות להחלפת שם אינו נכון, שכן חז"ל הורו לנו שהחלפת שם לחולה עשויה להועיל לו, ולא סייגו זאת בכך שהוא אינו נקרא בשם תנכי. אמת, הטרנד הזה של החלפת שמות ללא סיבה מספקת קצת הרבה מוגזם גם בעיני.

  3. שלום,
    קוראים לי נעמי , ומשהי אמרה לי שהשם לא שם טוב , והוא שם של הרבה ניסיונות , והרבנית בת שבע קנבסקי ע" ה
    המליצה לה להוסיף שם ,היות וגם לה קראו נעמי והיו לה הרבה צרות בחיים,
    האם אני צריכה להוסיף שם?
    מה הרב אומר על כך?
    אשמח לתשובה ,
    תודה רבה

  4. אחיינית שלי נקראה 'נעמה הנדא'
    ונקראת נעמה.
    נעמה- כי הזוג אהב
    הינדא- ע"ש סבתא שלי הצדקת שהלכה לעולמה .
    האם יש צורך להחליף שם אם וודאי הוא שהשם לא נקרא ע"ש שום שידה או מרשעת אחרת?
    תודה