שאלה לבית הדין בענין ביטול כרטיס אשראי

‫אני מבקש לשאול: בעת קנייה בחנות כלשהי, הציעו לנו להצטרף למועדון הלקוחות שלהם, הכולל ג‬ם ‫הנפקת כרטיס אשראי ייעודי של אותו מועדון.
‫לכרטיס ישנה עלות חודשית, והוא מקנה באופן קבוע, במקרה שמבצעים באמצעותו רכישה ברשתות‬ ‫שונות שקשורות לאותו מועדון, אחוזי הנחה כלשהם.
‫בנוסף, במעמד ההצטרפות למועדון (ולכרטיס) באותה חנות ספציפית, קיבלנו גם שובר הנחה של‬ 10% על הקנייה שביצענו באותה הזדמנות (מעבר להנחה שמקנה החברות במועדון).

‫שאלתי היא – האם אני יכול לבטל את כרטיס האשראי הנ"ל אליו הצטרפתי, היות שאיני מעוניין בו‬ ‫מסיבות שונות, אף שעל סמך ההצטרפות הזו קיבלתי כבר בפועל הנחה בקנייה (הנחה שהינה, כמובן, שווה כסף).‬

תשובה:

שלום רב,

אם לפי ההסכם אתה יכול לבטל, הנך רשאי לעשות כן, גם אם קיבלת הנחה.

מקורות:

אין איסור גזל, כיון שלא נדרש מהלקוח שלא לבטל תוך זמן מסוים, וכן לא הותנה שאם הלקוח יבטל, תתבטל ההנחה למפרע.
גם אין איסור גניבת דעת (בדומה למבואר בשו"ע חו"מ סי' רכח תחילת סעיף ד "לא יאמר בכמה אתה רוצה ליתן חפץ זה, והוא אינו רוצה לקנותו"), גם אם הלקוח מתכנן מראש לבטל, כיון שהלקוח אינו מקבל הנחה תוך משא ומתן, אלא לפי תקנון קבוע של הרשת, וגם אם היה מספר את תכניתו, מסתבר שהיה מקבל את הנחה.