צילום פסל

שלום לכבוד הרב
האם יש חשש עבירה של "לא תעשה לך פסל…" כשמצלמים / מצתלמים עם פסל (נפוץ ביותר בטיולים בחו"ל)

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

האיסור של "לא תעשה לך פסל" בפסלים של דמויות אדם, אסורים רק כשעושים אותם בצורה בולטת, כן הוא דעת רוב הפוסקים, וכן מנהג העולם שאנשים מצטלמים ואינו נאסר משום עשיית פסל, וכמו כן בצילום של פסל בדמות אדם, אין איסור של לא תעשה לך פסל,

ולכן מותר להצטלם עם פסל שנעשה לצורך נוי וכדומה, כל שלא נעשה לשם עבודה זרה.

אמנם אם הפסל נעשה על ידי יהודי, או לצורך יהודי, מכיון שנעשה באיסור, ראוי לא להצטלם איתו.

מקורות

דנו הפוסקים אם גוי מצווה על עשיית צורות לשם נוי, ועיין באגרות משה יו"ד ח"ב סימן נ"ד שכתב שדבר פשוט הוא שמותר לגוי לעשות צורות לשם נוי והאיסור הוא רק לישראל ועי"ש שהוכיח כן מדברי התוס' בר"ה, וכן  מבואר בהגהות רע"א על המשניות ראש השנה פרק ב' אות י"א, אמנם יש לתמוה על האג"מ שבסימן אח"כ הביא שדעת הרמב"ם בהלכות מלכים פרק ט' הלכה ב' שאסור לגוי לעשות צורות, וא"כ צ"ע איך כתב בסימן נ"ד בפשיטות שאין שום צד לאסור, אמנם באמת דעת הרמב"ם צ"ע דמנ"ל שאסור לגוי לעשות צורות, ועיין באור שמח [על הרמב"ם שם] שתמה על הרמב"ם מה מקורו, ועיין במנ"ח מצווה ל"ט שהביא את המחלוקת בין הרמב"ם לתוס' אם גוי אסור בעשיית פסלים.

ומכיון שדעת הרבה פוסקים שמותר והפוסקים תמהו על דעת הרמב"ם שאוסר, לכן נראה שמותר להצטלם עם הפסלים שעשו לשם נוי, ואין בזה חילול השם, אבל לפרסם פסל שעשה ישראל באיסור יש בזה משום חילול השם וראוי להימנע.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על תשובת הרב
    לפי תשובת הרב חל איסור להצטלם עם פסל שנעשה עבור עבודה זרה
    אם כך, האם אסור להצטלם בתאילנד עם הבודהות למינהם?
    האם מותר לבקר ב"מקדשים" שלהם?

    בברכה,
    רחל

  2. שלום וברכה
    אסור להצטלם עם עבודה זרה, משום שאסור להנות מעבודה זרה ואת מצטלמת כדי להנות מהתמונה של העבודה זרה, ועוד סיבה לאסור הוא משום שעבודה זרה הוא חילול השם שאין כמוהו, ואם היה לנו כח, היינו צריכים לבטל ולעקור את כל העבודה זרה מהעולם, וקל וחומר שאסור להנציח את העבודה זרה בתמונות, ויש בזה חילול השם גדול מאוד.
    [לענין איסור הנאה – עיין בשו"ע יו"ד סימן קמ"ב שמבואר שאסור אפילו להסתכל על עבודה זרה כדי להנות ממראהו].