עובד בצ'ינג' שהחליף שיק לנוכל האם הוא חייב לשלם על הנזק

אני עובד בצ'ינג' והחלפתי שיק למישהו שהיה לגביו חשש כבד שהוא נוכל, הסיבה שהחלפתי לו את השיק בגלל שהוא רצה לשלם חלק מהשיק על חוב קודם של חבר שלו והיה גם ספק שהוא קשור באחריות לשיק הקודם, ובגלל שהוא הסכים לשלם חלק מהחוב הקודם הסכמתי לשלם לו את יתרת השיק (השני)
לבסוף הסתבר שמדובר בנוכל שנתן שיק על דעת שזה יחזור.
השאלה היא האם יכול הבוס שלי לחייב אותי על הנזק, כי הוא טוען שנתתי כסף על שיק ממשהו שהיה חשש ממשי עליו שהוא נוכל.

תשובה:

שלום רב,

דעתי נוטה שפעלת לפי שיקול דעת סביר ואינך חייב באחריות, עם זאת קשה להכריע ויש להתפשר או לפנות לבית דין.
גם לפי הצד שאתה חייב באחריות, אינך חייב לשלם עד שהבוס ימצה את כל ההליכים האפשריים נגד הנוכל (בית דין, בית משפט, משטרה, הוצאה לפועל) ולא יצליח לקבל את הכסף.

מקורות:

עיין קצות סי' כה סק"א וס"ק יג. העולה משם שאין חיוב משום גזל אלא אם עשה כן במזיק, ובמקרה שהזיק בשוגג והחיוב אינו משום גזלן, אלא משום שגורם נזק, יש למצות תחילה את כל ההליכים נגד הנוכל ורק אם לא ניתן להוציא את הכסף בשום פנים ואופן ניתן לחייב את גורם הנזק.