כישלון בכעס גדול

בזמן כעס גדול ביני ובין ביתי שתחיה לחיים ארוכים ביצעתי מעשה של קריעת החולצה ,כמובן אין כוונתי חלילה וחס שיארע לה שום דבר רע. .מלבד הסליחה שהבעתי בפניה מה אני צריך לעשות כדי לכפר על מעשה נורא זה שעשיתי

תשובה:

שלום רב.

שאלתך מורכבת משני חלקים:

א. מה מוטל עליך לעשות על המקרה שכבר ארע.

ב. שאלה נוספת שלא כתובה במפורש אך בתוך שאלתך גם היא נמצאת – איך נמנעים מכך בעתיד.

ואסביר את דברי – כשחז"ל למדונו שכל הכועס כאילו עובד עבודה זרה, הרי ברור שכוונתם למי שנותן ביטוי לכעסו בדרך כזו או אחרת וכמו שמופיע בחז"ל המשבר כלים בחמתו וכו' ואם כן מעבר לדין בין אדם לחבירו שנכשלת כאן שעל זה כפי שכתבת ביקשת מחילה, ולהלוואי ובאמת הצליחה ביתך לסלוח בלב שלם, הרי שיש כאן איסור נוסף שדומה בחומרתו לאיסורים חמורים ביותר, ובעיקרי התשובה מצאנו שחוץ מהחרטה על העבר חייבים גם קבלה על העתיד ברמה כזו כפי שכתבת הרמב"ם "שיעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא לעולם" וכבר רבו המאמרים איך שייך להבטיח דבר שכזה, אך הביאור המקובל שבאותו זמן שהוא מקבל על עצמו הוא אכן נמצא במצב פנימי שהוא באמת לא יחזור לזה החטא לעולם. ואם אח"כ ארע שינוי כזה או אחר זו כבר נפילה חדשה ואינה סותרת את קבלתו שלא יחזור לזה החטא.

כשאדם מגיע להתפרצויות כעס בלתי נשלטות עד כדי קריעת בגדים או שבירת חפצים – עליו לעשות בדק בית פנימי עמוק ביותר מה מביא אותו למצבים מעין אלו של איבוד שליטה, מה במעשה זה או אחר נוגע בו בצורה כזו שהוא לעיתים מאבד את צלם האנוש שלו, באילו נקודות פנימיות רגישות שלו נוגעים הדברים שבגללם הוא מוכן לגרום נזק בלתי הפיך לילדיו ולבני ביתו.

מניסיוני עם אלפי מקרים שליוויתי, מי שמגיע למצב כזה של כעס פעם אחת יש לו סיכוי גדול שזה יקרה לו שוב, משום שבדרך כלל הסיבות הן לא חיצוניות אלא מהמקום הפנימי שלו. ואם כן בתשובה לשאלותיך – עליך לעשות איזו שהיא עבודה עם עצמך בכדי להיות בטוח שלא תיכשל שוב, וזהו גם מדרכי התשובה על הפעם הזו.

בהצלחה רבה
הרב יהודה ליב אוירבך
מנהל המוקד הטלפוני של ארגון "בינת הלב"
מפקח ארצי של ארגון "מרכז החינוך"
טל. 02.6587003
נייד. 052.7643333
לקביעת פגישה – 6009*

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה לך כבוד הרב,לפי תשובתך לעולם לא אדע אם באמת ביתי תסלח לי סליחה מלאה וזה גורם ויגרום לי צער רב עד מאוד. כי שוב ,לא חלילה רציתי במותה הרי אין אהבה גדולה מאהבת ילדיך .אני מבטיח שאעבוד על עצמי חזק מאוד שלא יהיו מקרים כאלו בעתיד וזו תהיה כפרתי.מעדתי, חטאתי ושהקדוש ברוך הוא יחוס ויחמול עלי ועל כל בית ישראל .ושלביתי היקרה יהיו חיים ארוכים ומאושרים.

  2. שלום לך.
    יש לי הרגשה שאת העיקר פיספסת.
    נכון שבתוך הדברים כתבתי שאינני בטוח שביתך יכלה אכן לסלוח, ושמא כל מה שאמרה היה בכדי להרגיע אותך.
    אך העיקר שבתשובתי הוא שעליך לעשות תהליך לא קל עם עצמך ויתכן ואתה זקוק לסיעו חיצוני לשם כך לבדוק מה מביא אותך למצבים אלו, אם תעשה עם עצמך בדק בית שכזה באמת ובתמים, אני מאמין שבתך גם תרגיש בזה והיא תוכל אכן לסלוח, אבל זה העיקר, לבדוק ולעבוד עם עצמך שלא תגיע שוב למצבים מעין אלו.
    בהצלחה רבה.