חיוב לעלות לתורה ביום מ"א ללידת זכר ופ"א לנקיבה

שאלה:

שלו' כבוד הרב,

האם יש מנהג או אפילו הלכה לעלות לתורה ביום ה 41 להולדת זכר וב 81 להולדת נקבה?

אם אפשר מקורות אם יש
תודה

תשובה:

שלום רב,

אכן, בעל שנולד לו זכר חייב לעלות לתורה לאחר מ' יום ללידתו, ובבת לאחר פ' יום, והוא כהקרבת קרבן תודה.

מקורות:

מגן אברהם סי' רפב ס"ק יח, ושערי אפרים שער ב סעיף ד ופתחי שערים סק"א, וראה שם במג"א לגבי נפל, ולגבי אשתו מתה. וראה עוד בביאור הלכה ריש סי' קלו. ובשו"ת האחרונים האריכו בפרטי דינים כגון אם ראוי שהאשה תבוא לביה"כ לשמוע ברכת בעלה, והאם עושים כן דווקא בשבת וכיוצא.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. רבים ת"ח שאינם נוהגים ואף רבים שאינם יודעים מהעניין,
    וכל מי ששאלתי אומר כי הוא מנהג בלבד וכלל לא בטוח מי נוהג.

    האם אכן זהו מנהג שהי' פעם או כפי שמשתמע מתשובת הרב שזוהי הלכה ממש?

  2. לענ"ד זו הלכה, נפסק במג"א ושנוי בביאור הלכה, והבאתי הדבר לתשומת לבם של ת"ח נוספים וכולם ידעו והכירו ואף נוהגים כן. ופסק הגרי"ש אלישיב שליט"א לא שמעתי, ולא אבין סברתו ומקורו, אבל אם כנה השמועה, מי יבוא אחריו.