תפלת השלמה לנשים שנאנסו ולא התפללו – טיפול בתינוק בלילה בלי נט"י

שלו' כבוד הרב

יש לנו כמה שאלות:

1. האם אשה אשכנזי' שמתפללת 2 תפילות ביום ופספסה תפילת שחרית, צריכה להשלים תפילת נדבה כגבר?

2. לגבי נטילת ידיים:
האם כשקמה להניק צריך לטול ידיים כל פעם לפני שנוגעים בתינוק?
3. בבוקר לפעמים הילדים באים מוקדם למיטה והאם נשארת לנוח איתם האם צריך לטול ידיים (ואז כבר לא בטוח שתחזור לשון)

תודה ושבת שלו'

תשובה

שלום וברכה

1. אשה שרגילה להתפלל בכל יום, ונאנסה ולא התפללה תפלת שחרית, יכולה להשלים את התפלה כמו שגבר משלים, הדרך להשלים הוא – להתפלל תפלת מנחה, ומיד אחרי שמונה עשרה, מתפללים עוד פעם שמונה עשרה לשם תפלת שחרית.

2. ראשית כל צריך לציין שכל האיסור של נגיעה, הוא רק בפה ובעיניים ובכל מקום שיש נקב בגוף, וכשאת רוצה לטפל בתינוק באמצע הלילה, בדרך כלל את חייב לגעת במקומות אילו, אולם גם אם יש לך צורך לגעת במקומות שאסור לגעת בלי נטילת ידיים, הרבה פוסקים מקילים ומתירים לטפל בתינוק באמצע הלילה גם בלי ליטול ידיים (כמובן כשאת  מתכוונת אחר כך להמשיך לישון).

3. מכיון שיש לך רצון להמשיך לישון, ויש גם אפשרות שתמשיכי לישון, את לא צריכה ליטול נטילת ידיים.

מקורות

1.משנה ברורה סימן רס"ג ס"ק מ"ג ובכף החיים ס"ק ס"ה.

2. יש אומרים שאם מתעוררים באמצע השנה והדעת הוא לחזור ולישון אפשר לנגוע בפה וכו' גם בלי נטילת ידיים (אשל אברהם בוטשאטש סימן ד') אמנם דעת הכף החיים [סימן ד' ס"ק י"ח] להחמיר בזה, ולענין טיפול בתינוק עיין בספר הליכות שלמה סימן י"ג ס"ק ט"ז שכתב שהמנהג להקל ולטפל בו גם בלי נטילת ידיים.