לתרומות לחץ כאן

מקורות למניעת תספורת לבנים עד גיל 3

שלו' כבוד הרב

מה המקורות למנהג של השארת שיער לבן עד גיל 3?
(הכוונה למקורות ולאו דווקא לרציונל)

תודה

תשובה:

"מנהג" כשמו, כן הוא, דבר שנהגו בו, ללא חובה או דין, משום כך, כל דבר שנהגו בו קהילות שלימות בעם ישראל וודאי נעשה על דעת גדולי ישראל, ולפעמים לא מחמת סיבה הלכתית, אלא סיבה רעיונית וכד'.

מנהג זה קיים כבר כמה וכמה דורות, אם כי קשה להניח אצבע ולומר שנהגו כך מזמן מסוים, ואמנם יש מקומות שלא נהגו להקפיד על כך, ומאידך גיסא יש מקומות [ורבים הם] שנהגו להקפיד על כך, בפרט נהגו להקפיד על כך יוצאי מזרח אירופא, כיום בארץ ישראל נהגו רוב הקהילות להקפיד על כך, ואף בין נוהגי מנהגי הספרדים והתימנים מצינו שנהגו כן.

בדברי השותי"ם בדורות האחרונים האריכו כמה וכמה לגבי זה שמנהג זה מנהג קדמון הוא ויש להקפיד עליו בקהילות שהקפידו על כך [יש שכתבו שהנוהגים כן ורוצים להקדים התספורת מחמת סיבות שונות צריכים התרת נדרים על כך].

מקורות:

ראה בנטעי גבריאל כאן, באריכות בנושא ראה מאמרו של הרב בצלאל לנדוי ז"ל בקובץ זכור לאברהם (תשנג) ראה כאן: חלאקה. וראה בקונטרס "החלאקה" עמ' 12 הערה ג שכן המנהג גם בין הספרדים, ושהגרב"צ אבא שאול הקפיד על כך (אם כי הקפיד שיהיה בשנה השלישית דווקא ביום לג בעומר ע"ש) וראה שו"ת יחוה דעת ח"ה סי' לה (ולא ציין המנהג בין הספרדים, אך נראה מדבריו שאף בין הספרדים נהגו כן), וע"ע בשו"ת מים ההלכה (ח"א סי' עח) שהביא בשם הר"י קאפח (בספרו הליכות תימן) שגם בין התימנים נהגו להקפיד על השנה השלישית דווקא, ועי' שו"ת עשה לך רב (לרח"ד הלוי ח"ח סי' נב) שכתב שבמקומות שנהגו כן ורוצים לספר את הילד קודם שלש שנים צריכים לעשות התרת נדרים

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל