דייר חולה ריאות שחייב לפתוח את הדלת לאוויר אינו סובל את העישון של שכניו

שלום לכבוד הרב,
הנני שוכר דירה
בשרותים ומקלחת יש פיר והוא עובר בכל הדירות, לדירה לא נכנס אויר אם אין משאירים את הדלת פתוחה, כל השכנים שלי מעשנים, וכאשר כן אזי אנכי נחנק מסרחון ראוי לציין כי הנני חולה ריאות, גם כאשר הדלת סגורה והנני במקלחת או שירותים יש חנק גדול, האם אפשר לדרוש מהשכנים את הפסקת העישון?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אם תוכל להוכיח שהנך חולה ריאות ולא יכול לסבול את העישון, תוכל לעכב על השכנים שלא לעשן בסמיכות לדירה.

מקורות:

אמנם, בשו"ע חו"מ סי' קנה סעיף לז פוסק הרמ"א שלא ניתן לעכב רק על עשן תדיר של נחתומים, עיין שם. אבל בסעיף לט שם מבואר שאם יש אדם חולה ויש לו רגישות מסוימת הרי הוא יכול לעכב על השכנים לעשות דברים שמזיקים לבריאותו. והשכנים אינם יכולים לטעון שהחולה ידאג לפתח אוורור אחר, שבנזק כמו עשן שהוא בגדר 'גיריה דיליה' המזיק צריך להרחיק את עצמו.