אדם שהשקיע בשיווק מוצר מיובא ומשווק אחר נכנס לעסק במקומו

ביקשתי ממפעל צעצועים בארה"ב, לשווק את מוצריו בארץ, פירסמתי זאת לבד, כמו"כ עשו עבורי פלטות חדשות לעברית ואני שלמתי הגרפיקה והפלטות, כמו גם את ההוראות בעברית וכו'.

כעת לאחר שנתיים לא באנו לכלל הסכמה מכיון שהוא יקר מחירים [לדבריו כל המחירים עלו בסין], ומשווק חדש רוצה להכנס לתחום.

רציתי לדעת האם הפלטות וכו' שייכים לי, ואני יכול לדרוש עליהם כסף מהמשווק החדש – אם ירצה להשתמש בהם.
כמו"כ האם המותג שפירסמתי רבות שייך לי, ואם הוא רוצה להשתמש במותג זה עליו לשלם לי ?

תשובה:

שלום רב,

יש כאן שתי שאלות. אחת האם יש לך בעלות והנך יכול לדרוש עבורם כל ממון שבעולם. שנית אם לאחר שהמשווק השני השתמש בהם אתה יכול לדרוש ממנו תשלום.
לגבי בעלות, על הפלטות ודאי שיש לך בעלות (אם תוכיח ששילמת עליהם), על הגרפיקה, ההוראות בעברית ועל המותג, דעת רוב הדיינים שיש לך בעלות ותוכל לדרוש כל ממון שבעולם עבורם, אבל יש חולקים.
לגבי תשלום, לכל הדעות הנך יכול לדרוש ממנו תשלום. לפחות השתתפות בהוצאות שהיו לך, וייתכן אף יותר מכך.

מקורות:

לגבי טענת בעלות רוחנית, כשאין 'יורד לאומנות', כמו במקרה זה שהמשווק הראשון הפסיק לשווק, עיין שו"ת ברכת שלמה ח"א סי' כד באריכות.
לגבי דרישה לשלם כשהשני נהנה מהשקעה של הראשון, עיין שו"ת נודע ביהודה תנינא סי' כד ושו"ת דברי מלכיאל ח"ג סי' קנז. ועיין בקובץ עומקא דדינא ח"ג עמוד 206 שדנתי באריכות בנושא זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לי יש שאלה דומה: גם אני הבאתי כנ"ל, אולם במקרה שלי, קראתי למפעל שלי משום מה כמו השם של המפעל בחו"ל, 'לדוגמא' נתתי השם 'תפארת הספר' כמו שהוא נקרא באנגליה. האם גם אז יש לי הזכויות או ההוצאות של פרסום המותג ?

    בנוסף, במקרה שלי הספק שלי כבר מכר לפנ"כ את מוצריו ל-2 מכירות פרטיות בבתים [הובא להם בצורה לא רשמית ע"י מזודות של חברים וכדו'], ואני הפכתי זאת לדבר ממוסד וקבוע עם חברה ועסק רשמי ושיווק לחנויות, וכאמור שאלתי היא האם במקרה כזה יש לי גם הזכויות או לכה"פ ההוצאות שהוצאתי בפרסום ושיווק מותג זה בארץ ?

  2. מבלי להיכנס לשאלה, אם יש לך בעלות על המותג, שאלה שבכל מקרה (גם אם לא קראת שם כמו באנגליה) מוטלת בספק.

    מכל מקום מה שכתבנו שהמשקיע יכול לתבוע מהמשווק החדש תשלום עבור הנאה מההשקעה, שייך גם במקרה שלך.