תפירה בעשרה בטבת

שלום! האם מותר לי בעשרה בטבת לעשות עבודות תפירה למישהו שביקש?

תשובה

שלום וברכה

מעיקר הדין מותר לכתחילה לתפור בגדים בצום עשרה בטבת. [ואין צורך להחמיר בזה].

מקורות

עיין ביאור הלכה סימן תקנ"א סעיף ב' שכתב בשם הפמ"ג שאפשר שיש להחמיר ביום י"ז בתמוז ובעשרה בטבת, בכל מה שאסור לעשות מר"ח אב עד אחרי תשעה באב אסור גם בצומות אילו, ומקור דברי הפמ"ג הם בא"ר וכבר תמה המהרש"ם בספר דעת תורה שהמקור של הפמ"ג הוא בא"ר, ובא"ר יש טעות סופר ואין כוונתו כלל שצריך להחמיר בזה, ועיין גם בשונה הלכות שכתב כן ומסיים שלפי זה אין שום מקור לחומרא של הביאור הלכה, אולם עיין בקיצור שו"ע סימן קכ"ב ס"א שמשמע כדעת הביה"ל, ומזה היה מקום לומר שאף לגבי תפירה יש להחמיר כיון שהגם שמעיקר הדין וודאי שמותר, אך לדעת הביאור הלכה יתכן שאסור, אולם אין זה נכון, ואף לדעת המשנ"ב אין להחמיר בזה, שכל מה שמדובר להחמיר בארבעת הצומות הוא על דברים שאסורים משום סימני אבילות שיש בין ר"ח אב לתשעה באב, אולם איסור תפירה שבתשעת הימים אינו קשור לדיני אבילות אלא משום דברי הירושלמי שכתב שאין לתפור באותם ימים כיון שמתעסקים עם אריגת ה"שתי" וזה דומה למילה "אבן שתיה" [ואמנם יעוי' ב"י סי' תקנא שהביא שזה טעם נוסף ואף משום שיש למעט בשמחה ואריגת בגדים חדשים בכלל שמחה הוא, אולם מאחר ונראה שזה טעם עיקרי ג"כ בטעם איסור התפירה בתשעת הימים ממילא לגבי החומרא שלא לעשות דברים של תשעת הימים בארבעת הצומות אין להחמיר בזה].