חיוב בעל חנות באחריות על סחורה שקיבל במִשְׁגּוֹר (קוֹנְסִיגְנַצְיָה)

בס"ד
אני מקבל סחורה בקונסיגנציה פירוש כי אני משלם על הסחורה רק אם מכרתי. מה קורה אם במהלך המכירה גנבו ממני פריטים מן הסחורה וזאת מן הדוכן עליה היא מונחת.
על מי האחריות?

תשובה:

שלום רב,

אתה חייב לשלם.

מקורות:

בעל החנות הוא לפחות כסרסור שמבואר בשו"ע חו"מ סי' קפה סעיף ז שדינו כשומר שכר וחייב בגניבה ואבידה. אבל לכאורה הוא חייב באחריות יותר מסרסור ויכול להיות חייב גם באונסים, וכדין המבואר בשו"ע סי' קפו וסי' ר סעיף יא בלוקח על מנת לבקרו, שהרי הוא קונה על התנאי, ואינו רק שלוחו של הבעלים למכור. ועיין בנתיבות סי' קפו שהאריך בדין זה.
חילוק נוסף בין אם דינו כסרסור או כלוקח על תנאי, שאם דינו כסרסור וכבר קיבל מאותו מוכר סחורה בעבר והוא מתעסק במכירתה, הרי הוא יכול להיפטר מאחריות מדין 'בעליו עמו'. אבל אם דינו כלוקח על תנאי, אינו מתעסק במכירה עבור המוכר, אלא עבור עצמו ואינו נפטר מדין 'בעליו עמו'. כמו כן לפי הצד בנתיבות שם שחייב באחריות מדין קונה ולא מדין שואל, לא שייך כלל הפטור של 'בעליו עמו'.