בעבודה מתמשכת אין איסור ריבית לקבוע שהמחיר יהיה תלוי במועד התשלום

ברצוני לשכור עורך דין שייצג אותי בעסקת נדל"ן שתחילתה היום וסיומה בעוד שנה שנתיים.
אין לי כעת כסף לשלם לו.
אני יכול להציע לו לקבל אחוזים בסוף אבל זה ייקר את שכר הטרחה.
אני יכול גם לבקש ממנו שידחה את התשלום עד לסוף הפרויקט אבל אז הוא עלול לדרוש תוספת על העיכוב בתשלום.

כיצד אני יכול לסגור איתו הסכם באופן שזה יצא מהודר מבחינה הלכתית?

תשובה:

שלום רב,

אתה יכול לסכם איתו ככל שתרצה, כגון: לשלם מחיר מוזל בהתחלה ומחיר יקר בסוף, ואין בזה איסור ריבית.
איסור ריבית יהיה רק אם תסכם לשלם בזמן מסוים, ולאחר מכן ידרוש ממך ריבית על שאיחרת בתשלום. או אם תסכם על מחיר יותר יקר אם תשלם לו תקופה מסוימת לאחר שסיים את כל עבודתו, ומחיר זול אם תשלם מיד עם סיום העבודה. אבל כל עוד שהתשלום הוא בתוך תקופת העבודה, או בתחילתה או בסופה, אין איסור ריבית, אם משלמים ביוקר ככל שמאחרים לשלם.

מקורות:

שו"ע יו"ד סי' קעו סעיף ו ובש"ך סק"ח. הטעם שמותר הוא כיון שניתן לשלם שכירות בין בהתחלה ובין בסוף, יוצא שאין הלוואה בשום מצב.