אכילת דגנים עם חלב – האם מברכים על החלב

דגנים עם חלב, כשהדגנים ברכתם מזונות האם צריכים לברך גם על החלב ברכה ראשונה וכן ברכה אחרונה. (במקרה שאפשר לברך על הדגנים ברכה מעין שלוש, דהיינו שאכלו כזית מין דגן בכדי אכילת פרס)
תודה רבה

תשובה

שלום רב

צריך לברך רק על הדגנים, ולא על החלב, גם ברכה ראשונה, וגם ברכה אחרונה.

(החלב טפל לדגנים ואין צורך לברך עליו).

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. שלום הרב,

    אפילו אם לבסוף נגמרים כל הדגנים בקערה, ונשאר רק חלב, לא צריך לברך עליו ברכה ראשונה ולא אחרונה נכון ?

    ובמידה ובדגן לא היה כזית, האם הדין משתנה במידה ואני שותה רביעית חלב בבת אחת ?

  2. 1. נכון. לא מברכים לא ברכה ראשונה ולא אחרונה. 2. אם היחס בין החלב לדגנים הוא כזה שהחלב הוא ממש רוב, מן הסתם החלב הוא משהו עיקרי ולא רק להטעים את הדגנים ואז יש לברך עליו. אבל הכל תלוי בדעתך.

  3. שלום לכבוד הרב,
    אם אני לא בטוח מה משקל הדגנים שאוכל, אבל יודע שבוודאות גדול אפילו מכביצה יחד עם החלב שנספג בו לאחר כמה דקות.
    האם החלב שנספג בדגנים מצטרף לכדי ברכה אחרונה מעין שלוש? [דגנים על בסיס חיטה]
    תודה רבה

  4. בס' גינת ורדים גן המלך סי' קכב מכיח שלענין ברכה אחרונה, אם דבר הצטמק בשמש ופחת משיעור או להיפך ירד עליו גשם ותפח, תמיד הולכים כפי מה שהוא עכשיו והנוזלים הללו שנספגו במאכל מצטרפים לשיעור.
    חשוב לציין ששיעור ברכה אחרונה הוא כזית ולא כביצה.