לשלם לעובד זר כדי שיניח תפילין לאדם מבוגר

שלום מורי ורבותי היקרים חילכם לאוריתא

אם אפשר לקבל תשובה לשאלה ביני לרב עיר בארץ.

שאלתי היא בנושא עובד זר שבקשתי ממנו להניח תפילין לאבי היות ונבצר ממני להניח לו כי אני גר בעיר אחרת, ושאלתי היא האם לתת לו מידי פעם תשלום סמלי כדי לדרבן אותו שכל יום יניח לו תפילין והאם אני נכנס לאיסור לא תחנם וגם שוחד.

בברכת התורה.

תשובה:

מחובתך לשלם ולתת לו שוחד כדי לגרום לו יותר חשק להניח לאביך תפילין, ואין זה כלל לא תחנם אלא מצוה גדולה. אך צריך באמת לבדוק שהוא אכן עושה זאת, שהרי רבים מהם נאמר עליהם "אשר פיהם דיבר שווא וימינם ימין שקר".

יתירה מכך, אם אותו עובד הינו עובד טוב וברצונך שימשיך הלאה בעבודתו במסירות, מותר להתפלל עליו שירגיש טוב וכד'.

מקורות:

איסור לא תחנם הוא רק כאשר אין ליהודי ריווח ממה שנותן לנכרי, אולם כאשר יש לו ריווח מזה אין איסור לא תחנם, ויתירה מכך מותר לתת מתנת חנם גם לסתם גוי שאינו עובד שלו אם הוא מכיר אותו כדי שעל ידי כך יעשה לו טובות וכמבואר בשו"ע (יו"ד סי' קנא סי"א) "אסור ליתן מתנת חנם לעובד כוכבים שאינו מכירו" ובשו"ת חיים ביד (סי' ל) כתב שמי שיש לו שותף וי והוא חולה מותר לישראל להתפלל עליו שיחיה ולתת בעבורו צדקה לת"ח שילמדו לרפואתו, ומאחר ועל הבן לדאוג לאביו שיעשה את המצוה להניח תפילין א' משום מצות "ערבות" שיש על כל יהודי ב' מצד כיבוד אב, [אמנם מחמת הדברים הנ"ל אין חובה לשלם את זה מכספי הבן כפי ההלכה (שו"ע יו"ד סי' רמ ס"ה) שרק חיוב מזונות נחלקו הפוסקים אם יש לבן ואין לאב אם כופים את הבן לזון את אביו, אולם לכל הדיעות מצוה וודאי יש לבן לעשות זאת יותר מאשר סתם צדקה, ראה שם ואכמ"ל, ולגבי מצוות לא מוכח שם שחייבים לשלם] אולם בן שרוצה לשלם כדי שאביו יעשה מצוות, מצוה גדולה תיחשב לו.