המקור לשמות החודשים

בס"ד
שלום לכבוד הרבנים שליט"א.
מהיכן מקור שמות החודשים העבריים? (אלול, כסלו)האם מתקופת עזרא? [האם ח"ו לפני כן נקראו אלילים בשמות אלו]

תשובה

שלום רב!

שמות החודשים עלו עם עם ישראל מבבל, וכפי שמבואר בירושלמי בתחלת מסכת ראש השנה.

ומצינו בחז"ל גם טעמים על שמות החודשים: וכמו שמבואר בפסיקתא רבתי שהשם של חודש תשרי הוא כך, מלשון "תשרי ותשבוק לכל החטאים", כלומר שהקדוש ברוך הוא יכפר לנו על החטאים שלנו, ולשון תשרי הוא – מלשון התרה ומחילה.

ומה ששאלתך האם זה קשור לשמות של עבודה זרה? התשובה היא – שאין שום ספק שאין שום קשר בין שמות החודשים לעבודה זרה, הדבר פשוט וברור ולא יעלה על הדעת שיתקנו את שמות של חודשי ישראל לפי שמות של עבודה זרה חס ושלום.

ואף שמצינו בנביא שכתוב שהנשים מבכות את חודש תמוז, ויש מפרשים שזהו שם של עבודה זרה, ומבואר שהיה עבודה זרה ששמו תמוז עוד לפני שנתקנו שמות החודשים, אמנם הדבר פשוט שמה שתיקנו את השם של חודש תמוז בשם זה, אין לו שום קשר לשם של עבודה זרה חס ושלום.