שילם בשיק של אדם אחר, השיק חזר ולאחר מכן נאבד

שאלה בעניין שיקים
אני בעל עסק, וקיבלתי שיק מאחד הלקוחות, והעברתי אותו כמשכורת לאחד מעובדי, ואותו עובד העבירו כתשלום שכירות, למשכיר בדירה שבו הוא מתגורר, המשכיר הפקיד את השיק וחזר, דהיינו לא היה לו כיסוי, לאחר שחזר השיק הוא איבד אותו, ורק הצליח להביא מהבנק צילום שיק, ודפי חשבון כהוכחה על חזרת השיק, למותר לציין שבעל השיק מתחמק מתשלום, האם מחובתי כבעל העסק לשלם לו את סכום השיק, או שיש לי חובות אחרות כלפיו, או כלפי העובד, מאחר שהשטר שאני העברתי לא היה לו כיסוי, או שבעצם לי אין שום קשר עם המשכיר לפחות עד שהוא מחזיר לי את השטר בפועל, שכן עם השטר עצמו יש יותר דרכים לגבייה כגון הוצל"פ?

תשובה:

שלום רב,

אינך חייב לשלם לעובד מבלי שהוא ימציא לך את השיק כדי שתוכל לחזור על בעל השיק.

מקורות:
יש מקום לומר שהשיק שחזר הוא 'מקח טעות', והמשכיר פטור על שאיבד את השיק כיון שאין דין שמירה בשטרות (עיין שו"ע חו"מ סי' שא סעיף א). אבל למעשה אי אפשר להוציא ממון מיד המוחזק, כיון שהש"ך בסי' סו ס"ק קכו פוסק כהרמב"ם שאף בשטרות יש חיוב על פשיעה. בנוסף לכך דעת האבן האזל בהלכות מכירה פרק טז הלכה יא שקונה שאינו מחזיר את החפץ שקנה אינו יכול לבטל את המקח, מאחר שיש אומדנא שהמוכר לא היה מסכים שהקונה יוכל לבטל מקח מבלי להחזיר את החפץ הפגום. ולפי דבריו אף בשיק שאין חיוב שמירה, מכל מקום הקונה חייב להחזירו, והשיק שחזר גם כן שווה כשטר חוב. יש לציין גם דעת שו"ת משנה הלכות ח"ז סי' רס שמדמה שיק לשטרות כסף, עיין שם.

הצטרף לדיון

תגובה 1