לשים אבקה שחורה בעיניים בשבת לצורך רפואה

האם מותר לשים כחל בעיניים בשבת למטרה רפואית (כחל זו אבקה שחורה).

תשובה

שלום רב!

מי שיש דלקת חריפה בעין, מותר לו לחלל שבת אפילו באיסור דאורייתא, אם הפעולה שעושה נזקקת לו כדי לטפל ולרפאות את הדלקת, (ולא טיפול שמרגיע כאבים וכדומה). [דלקת חריפה נחשבת כפיקוח נפש וכפי שמבואר בסימן שכ"ח סעיף ט', ודוחה אפילו מלאכה שאסורה מדאורייתא וכפי שמבואר בגמרא בעבודה זרה (כח) שמי שיש לו דלקת חריפה בעין הרי זה פיקוח נפש ומותר לו לכחול את זה בשבת].

האבקה שאתה מדבר עליה לא שמעתי על תרופה כזאת, וזה לא נשמע שזה סוג תרופה שצריך אותה כדי לרפאות את הדלקת.

כל הנ"ל הוא בדלקת חריפה, אבל אם אתה סובל מדלקת שאינה חריפה, ואין חשש שיתפתח ממנה זיהום, אם צריך לקחת תרופה כמה ימים ברציפות, כדי לרפאות את הדלקת מותר להשתמש בטיפות עיניים, ואם צריך משחה אפשר להניח בתוך העין בלי למרוח, כל מה שכתבנו זה היתר להשתמש בתרופה מצד האיסור הכללי ליטול תרופות בשבת. אבל באבקה שאתה מדבר עליה יש גם בעיה שהיא שחורה, ויכול להיות שיש כאן גם בעיה של צביעה, אבל מכיון שאינני יודע בדיוק מה המקרה אני לא יכול לומר בצורה מוחלטת שאסור להשתמש בזה.