גניבת דעת לתת מתנה גדולה לבר מצוה כדי לפנות מקום בארון

גיסי עשה חגיגת בר מצוה לבנו הרביעי, והיה לי אז בבית סט ספרים יקר שמסיבה מסויימת חשבתי למסור אותו, ומשום שאז היה בר מצוה לבנו נתתי לבנו. מאז גיסי מתנהג איתי ביתר ידידות.
האם זה גניבת דעת שמה שנתתי לו זה משום שרציתי לפנות מקום בארון?

תשובה:

שלום רב,

יש בכך משום גניבת דעת, מאחר והגיס לא יכול להעלות על דעתו שזאת היתה הסיבה למתנה יקרה זו.
בדיעבד, אין לומר לגיס שלא נתת רק כדי לפנות מקום, שאמירה כזאת עלולה לפגוע, אלא יש למצוא הזדמנות לספר לו כבדרך אגב שאין לך מספיק מקום בארון הספרים ולאחר שנתת את המתנה הרווחת קצת מקום.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רכח סעיף ו שאסור לפתוח חבית חדשה לכבוד אורח כשהסיבה היא בגלל שמכר את היין, והאורח יחשוב שפותחים לכבודו, אף שכל היין עלול להתקלקל עקב כך, ויכיר טובה על כך. ועיין שם שבדבר שהשני צריך להעלות בדעתו שלא עשו כן לכבודו מותר.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. בענין מתנה לבר מצוה
    איני יודע כיצד לספר לו שיש מקום בארון, כי מקום זה היה נצרך לספרים יותר שימושיים
    אומנם הייתי נותן מתנה זו לגיס אחר במקום זה
    וגם לא מדובר בבן ראשוןולקודמים נתתי מתנות רגילות
    א"כ לכאורה, בבנו הבא אתן מתנה רגילה ואסביר את הסיבה למתנה בפעם הקודמת
    בתודה משה