מגבלה על רווחים בעסקים או במוצרים שבפיקוח

כבוד הרב שלום.

האם מותר להרוויח בעסקים רק עד שישית מעלות המוצר? ואם לא, האם יש מגבלה על הרווח המותר?

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

חז"ל קבעו שאין להרוויח יותר משתות (בנוסף להוצאות ושכר טרחא) על דברים של חיי נפש, שהם: יין שמן וסולת. דין זה אמור רק בזמן שבית דין היה יכול לפקח על כך, אבל בזמנינו אין הגבלה ומותר לדרוש כל מחיר שמקובל בשוק.

הגרמ"מ שפרן שליט"א סובר שבזמנינו קיים גם איסור הלכתי לדרוש מחיר יותר גבוה על מוצרים שמשרד התמ"ת מפקח על המחירים.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' רלא סעיפים כ-כב.