ברכת ברוך שפטרני באמא המגדלת בנה

שלום!

אני מגדלת את ילדיי ובני הבכור הגיע לגיל מצוות. האם אני צריכה גם לברך " ברוך שפטרני"?

תשובה

שלום רב!

אמא אינה מברכת ברכת ברוך שפטרני, בין אם יש לה בעל ובין אין לה בעל, ואפילו אלמנה אינה מברכת.

נימוק

ברכת ברוך שפטרני נתקן לאבא שחייב בחינוך בנו והוא אחראי על מעשיו, וכשאינו מתנהג כשורה, אביו נענש על זה, ולכן כשנעשה בר מצווה שוב אין אביו אחראי על מעשיו, ושוב אינו נענש ולכן מברך ברכה זו, כך מבואר במשנה ברורה סימן רכ"ה סק"ז בשם המג"א, אמנם יש עוד טעמים למה תיקנו לברך ברכת ברוך שפטרני וכפי שמבואר בלבוש, ועיין בפמ"ג שכתב שלפי הטעם שהברכה נתקנה מחמת חיוב חינוך לפ"ז יוצא שאמא שאינה נענשת על עוונות בנה, אינה מברכת ברכה זו, ואף שלפי טעם הלבוש גם אמא צריכה לברך מכל מקום מבואר בפוסקים שעיקר הטעם הוא כמו המג"א הנ"ל, אמנם גם לפי טעם המג"א יש לעיין שהרי ידוע שיש שיטות שגם אמא מחוייבת בחינוך בנה ולפי היה מקום גם לאשה לברך, אמנם כבר נהגו העולם שאין אשה מברכת ברכה זו, ובפתח הדביר (או"ח סי' רכה סק"ה) האריך בדברי הפמ"ג וכתב שיש לחלק בין אם יש אב לבן או שהוא יתום ואמו האלמנה מחנכתו שיש מקום לחייב אותה בברכה, ושם הביא בשם הרב לב מבין (על הרמב"ם הל' אישות פכ"ד הי"א) שהאריך בענין זה לגבי אלמנה אם מחוייבת לחנכו ואם צריכה לומר ברוך שפטרני, וכתב שם שלכל היותר תאמרנו בלא שם ומלכות, ובפתה"ד הקשה על דבריו שבאלמנה לכל הדעות חייבת בחינוך הבן ויכולה לברך כמו האב, וע"ש שהעלה ב"צריך ישוב" את דברי הפמ"ג, וע"ע בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ה סימן י"ד ועיין בשו"ת משנה הלכות ח"ו סימן מ"ז.