לגבות ריבית בהוצאה לפועל לשם 'קנס' או 'פיצוי'

לכ' הרבנים המשיבים שליט"א,
ראובן הלווה לשמעון 120000 ₪ לתקופה של עד שנתיים, לאחר שתמה תקופת ההלוואה ביקש ראובן את הכסף הנ"ל ולא קיבלו, לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים פנה להוצאה לפועל על ידי עורך דין, בינתיים החוב טפח מחמת הריבית שנקבעה על ידי ההוצאה לפועל. בינתיים, ראובן נפטר ויורשיו חתמו כולם על 'ויתור' לטובת אמם שתחי'. בכדי שתוכל להמשיך ולהתקיים לקחה האם הלוואות בנק בריבית הנהוגה שם (על סמך הידיעה ששמעון חייב לה את הכסף הנ"ל).
שאלתי היא: האם מאחר והחוב לא הוחזר (במשך 5 שנים!) וכל דרך שננקטה כדי להסדיר את התשלומים לא צלחה- אם כן כל התקופה ששמעון עיכב את הכסף אצלו שלא כדין הרי זה גזל וה'ריבית' תחשב כקנס, ויהיה מותר לקחתה?

תשובה:

שלום רב,

אסור להוציא מהלווה שום ריבית.
אין כאן היתר של 'קנס' מכמה סיבות: א. על קנס יש לסכם מראש. ב. רק קנס חד פעמי מותר ולא קנס שמתרבה כל יום. ג. אפילו קנס חד פעמי שסוכם מראש מותר רק במקח וממכר ולא בהלוואה.

אם הלווה מיוזמתו רוצה לפצות כדי שלא תהיה עליו קפידא, יש שנוטים להתיר. אבל ודאי שאסור לתבוע פיצוי וכל שכן להוציא בכוח.

מקורות:

לעניין קנס עיין עלון המשפט גליון 21 עמוד ה.
לעניין פיצוי לצאת ידי שמים עיין שו"ת מנחת שלמה ח"א סי' כז סוף אות א ועיין גם שם בח"ב סי' עא אות ג.