מה יעשה מי שיש לו כאבי ראש וקשה לו ללמוד

מה יעשה אדם שלא יכול ללמוד תורה בגלל בעיה רפואית כמו למשל כאבי ראש עזים?

תשובה

שלום רב!

הקדוש ברוך הוא אינו דורש מאדם לעשות דברים שאינו יכול לעשות אותם, וצריך לדעת שמצוות תלמוד תורה אין גדול ממנה וכל רגע וכל מילה שאדם לומד יש לו זכות שאין לשער ואין לתאר ולכן אדם צריך להשתדל לפי כוחו ללמוד כמה שיותר, ומי שיש לו כאבי ראש ואינו יכול לעסוק בתורה בעיון יעסוק בה בבקיאות, ואם אינו יכול לעסוק בה הרבה שעות יעסוק בה זמן מועט הכל כפי כוחו, וגם מי שיש לו כאבי ראש בדרך כלל יכול לפחות לקרוא חומש וכדומה, וכל אחד יעשה כפי כוחו, וצריך לזכור שבגמרא כתוב שמי שכואב לו הראש יעסוק בתורה והתורה יש בה כח לרפאות ולהרגיע את כאביו, ומי שאנוס ואינו יכול לעסוק בתורה כלל, יחזיק ידי לומדי תורה ויסייע להם ויהיה לו שותפות בתורה שהם לומדים.