האם החרדים לא משלמים מיסים

חבר שלי שאל אותי שאלה ולא ידעתי מה לענות לו.
הוא אמר לי שהחרדים לא משלמים מיסים וכדומה מה עונים לבנאדם כזה ותשובה טובה ומספקת אם אפשר.

תשובה:

שלום רב,

פוסקי הלכה כותבים שיש חובה לשלם מסים. כלומר – בנוסף לחובה האזרחית יש חובה הלכתית לשלם מסים.
באופן טבעי אנשים נוטים להשתמט מתשלום חובות (תשאלו כל מי שמתעסק בגביית חובות) וכך גם מתבטאים חז"ל "הלוואי שיפרע אדם בזמנו". כך זה בכל חוב כספי, אבל במיוחד בחוב לגוף גדול (כיס עמוק) שאנשים נוטים פחות לרחם עליהם אחוזי ההשתמטות יותר גבוהים.
למיטב ידיעתי, המוסריות לשלם חובות אצל הציבור החרדי היא גבוהה יותר מאשר בציבור החילוני.
באשר למסים, אינני מכיר את הנתונים. אבל אם קיימת מציאות כזאת, אין זאת בגלל שהחילונים אוהבים לשלם מסים, או בגלל יותר מוסריות, אלא בגלל שהאכיפה רשויות המס היא יותר אצל הציבור החילוני ופשוט משתלם כלכלית לשלם מסים, וזאת משום שבציבור החילוני קיימת מאד תופעה של הלשנה לשם נקמה (אף אחד אינו מלשין בגלל שהוא מתנדב לרשויות המס אלא כדי להתנקם בשני), ואצל הציבור החרדי תופעה כזאת כמעט ואינה קיימת. לדעתי עובדה זו מעידה על יותר מוסריות בציבור החרדי ולא על ההיפך.

מקורות:

על חיוב תשלומי מסים במדינת ישראל עיין שו"ת יחווה דעת חלק ה סי' סד ועיין במאמרו של הרב מרדכי פוגל בקובץ עומקא דדינא חלק ב עמוד 380.