האם תפלה ביחיד בנץ החמה עדיפה יותר מתפלה בציבור אחרי הנץ

שלום לכבוד הרב.

הציור הוא כזה:חסר אדם אחד במנין שמתפלל בנץ.
הציבור עצר אחרי ישתבח וחכה אולי מישהו יבוא ויגדו קדיש וברכו.אני ראיתי שהנץ כבר קרוב והחלטתי להמשיך על דעת לעמוד בנץ אפילו ביחיד.
כשהגעתי לאחר אמת ויציב נכנס מישהו והציבור המשיך בעשרה.
היתה עוד דקה לנץ.
האם במקרה כזה עדיף לעמוד בנץ לפני הציבור או לחכות לכולם ולהפסיד תפילה בנץ (מה עוד שמדובר בזמן הנץ המאוחר בלוחות)?
תודה וכל טוב.

תשובה

שלום רב!

צריך לחכות ולהתפלל ביחד עם כל הציבור.

נימוק

בעיקר העניין אם יש לאדם אפשרות או להתפלל ביחידות בנץ החמה או אחרי הנץ בציבור איך צריך לנהוג: מבואר בפוסקים שעדיף להתפלל בציבור לאחר הנץ מאשר להתפלל ביחידות בנץ [כך מבואר בספר מעשה רב להגר"א אות כ"ה ובשו"ת פרי יצחק סימן א] אמנם מי שרגיל להתפלל כל יום לפני הנץ וקרה לו מקרה עראי שאינו יכול להתפלל במנין בנץ, במקרה כזה מתפלל ביחידות בנץ ואינו ממתין להתפלל בציבור אחרי הנץ, [ביאור הלכה סימן נ"ח ועיין שו"ת מנחת יצחק ח"ג סימן ע"א ובשו"ת אור לציון ח"ב פ"ז ובקובץ תשובות להגרי"ש אלישיב שליט"א ובספר הליכות שלמה פ"ה אות י"ז].

אמנם במקרה שלך גם אם אתה נוהג באופן קבוע להתפלל בנץ, אתה צריך לחכות ולהתפלל עם כל הציבור, והטעם הוא משום שמסתבר שמה שכתבו הפוסקים שיתפלל ביחידות בנץ זהו במקרה שהוא נמצא בבית אבל כאן כשהוא כבר בבית כנסת ויש כאן מנין אפשר אולי שחייב להמתין ולהתפלל עם הציבור, ועוד טעם יש לומר שתפלה בציבור בדרך הראויה לכתחילה הוא, כשכל העשרה מתחילים להתפלל ביחד תפלת שמונה עשרה, ובזה שאתה מתחיל לבד להתפלל אתה מקלקל לכל הציבור את המעלה הזו, ומסתבר שבמקרה כזה אין להקדים ולהתפלל ביחידות בנץ כשאתה גורם על ידי כך קלקול לכל הציבור, עוד צריך לדעת שדעת החזון איש הוא שציבור שמתפלל ורואים שלפי הקצב של התפילה שלהם הם יאחרו את הזמן של הנץ בכמה דקות, אינם צריכים להזדרז ולהתפלל יותר מהר כדי להספיק ולהתפלל ממש באותו דקה של הנץ, משום שהמעלה של תפלה בנץ, אינו רק בדקה שאחרי הנץ אלא גם בדקות שלאחריה, ולכן פשוט שבמקרה שלך אין להתפלל ביחידות משום שגם אם תחכה לציבור אינך מפסיד לגמרי את המעלה של תפלה בנץ, שהרי מדובר שתתחילו להתפלל דקות ספורות אחרי הנץ.

אמנם כבר כתבנו שבמקרה שלך וודאי שאתה צריך לחכות לציבור ולהתפלל עימם משום הטעמים הנ"ל.