פריסת ניילון על עגלת תינוק/רחיצה בסבון – בשבת

שלום לכבוד הרב.
1. האם מותר להשתמש בשבת בכיסוי ניילון לעגלת תינוק המיעד להגן מגשם או שיש בזה משום אוהל?
2.לשיטות המתירות רחצה בשבת וגם שימוש בסבון נוזלי האם יהיה מותר לסבן את הגוף ע"י אביזר רחצה שעשוי כולו ניילון(מעין ננס של כלים רק גדול)?
תודה וכל טוב

תשובה:

1. כאשר יש על העגלה כיסוי שמחובר לעגלה מבעוד יום [ה"שמשיה" הרגילה של העגלה] מותר לפרוס על גביו את הניילון, ואין בזה משום אוהל, אולם אם העגלה אין על גביה שמשיה אין להניח על גביה ניילון כיון שיש בזה משום איסור עשיית אהל.

2. למנהג הספרדים, שמקילים ברחיצה [במים קרים בלבד] אפילו כל הגוף, יש להקל לעשות זאת אף עם סבון נוזלי, ובלבד שיזהר מאד בסחיטת השער והזקן.

מקורות:

1. עי' משנ"ב סי' שטו ס"ק יב, וחזו"א (או"ח סי' נב סק"ו) ושש"כ פכ"ד סי"ג, ועיונים בהלכה (ח"ב עמ' טו ואיל).

2. דעת השו"ע בדין רחיצת כל הגוף בצונן, מבואר בשו"ע סי' שכו, ובפוסקים שם, וראה ילקוט יוסף (סי' שכו סי"ב) לגבי סבון נוזלי.