מצא גולות שמסתמא ילד קטן איבד אותו

לכבוד הרבנים הגאונים
המוצא גולות, האם חייב להכריז בגלל שיש סימן בצבע. ואם נאמר שאין בו סימן, מכל מקום הרי ודאי שקטן איבד אותו וקטנים אינם יכולים להתייאש.

תשובה:

שלום רב,

הצבע אינו סימן כיון שזה סטנדרטי ויש הרבה בצבע זה שנאבדו.
המוצא יכול לזכות בו, משום שאם נותנים לקטן מתנה הרי זו של אביו, ואפילו אם אביו נותן לו מתנה אין לבן יד לזכות בה (עיין נמוקי יוסף ב"מ דף ו ע"א ועיין שו"ע חו"מ סי' רע סעיף ב ובאו"ח סי שסו סעיף י). וכן אין חשש של ייאוש שלא מדעת, שהרי מיד שהאב נותן לבנו הרי הוא יודע שהבן יאבד.