ברכה אחרונה על וופלים

לכבור הרב שליט"א
להלכה איזה ברכה אחרונה מברכים אחר אכילת ופלים בכבוד רב

תשובה

שלום רב!

אם אוכל שיעור של כזית מה"קמח" בתוך 4 דקות מברך אחריו על המחיה… אבל אם אוכל פחות משיעור זה מברך אחריו בורא נפשות…

ולפי מה שידוע לי אם אוכלים בשיעור זמן של 4 דקות ארבע וופלים בגודל 7.5 ס"מ על 2.5 ס"מ בעובי 1 ס"מ יש בזה שיעור כדי לברך עליו על המחיה… לכל הדעות.

מקורות

לענין עוגה שמורכבת מקמח וסוכר עיין משנה ברורה סימן ר"ח ס"ק מ"ח שכתב שמנהג העולם לברך על המחיה על כזית מהמאכל ולא צריך לאכול כזית מהקמח, וכן דעת האור לציון פי"ד וכן כתב הילקוט יוסף. אמנם דעת האגרות משה או"ח ח"א סימן ע"א שאין לברך על המחיה אלא אם כן אכל כזית מהקמח וכן כתב בשו"ת מנחת יצחק וכ"ד החזו"א והרב מבריסק וכן מורים הרבה מגדולי פוסקי האשכנזים, אבל כל דבריהם בעוגה וכדומה שהסוכר מעורבב עם הקמח והוא רק בא לתת טעם בעוגה ולכן מצטרף עימו לשיעור אבל בוופלים השוקלד והסוכר הם מרכיב ראשי שמתבלים אותה בקמח ולכן לכל הדעות אין לברך על המחיה… אלא אם כן אכל שיעור כזית מהקמח.