בדיקת סיסי שליה האם היא אוסרת את האשה

האם בדיקת סיסי שליה אוסרת את האשה ואם כן האם דינה כמחזור או ככתם?

תשובה:

בדיקת סיסי שליה בטנית, אינה אוסרת, אלא אם כן נראה דימום לאחר מכן שיצא מהרחם שהדבר אוסר ככל דימום שאוסר אף בזמן הריון.

בדיקת סיסי שליה וגינלית, אם לאחר מכן יש מכה בפרוזדור [וניכר על ידי אחות טהרה/הלכתית] ואין דימום מצואר הרחם האשה טהורה, אם יש דימום גם מצואר הרחם הדימום מטמא.

מקורות:

עצם החדרת הצינורית אין בה משום פתיחת הקבר, כיון שעוביו הוא פחות משיעור קש דק שבדקין עי' שו"ע סו"ס קפח, אולם אם יש דימום אח"כ מתוך הרחם, הרי על אף שיתכן אולי שהדבר נובע מחמת פציעת הרחם, אך יתכן והדם הוא דם מטמא ג"כ ומאחר ואיננו יכולים לדעת זו, הכלל הוא שרוב דמים טמאים וכמבואר בפוסקים, ואף שנחלקו הראשונים (הראב"ד והרז"ה) אם רוב דמים שלא בשעת וסתה אם הם טמאים עי' שער הווסתות, בדברי הראב"ד והרז"ה, ועי' שו"ת נו"ב (קמא יו"ד סו"ס קיח) שאף דעת תוס' שאין רוב הדמים טמאים, אולם כ"ז אינו נפ"מ כיון שעכ"פ ספק דאורייתא הוא, כפי שכתב הרמב"ם (פ"ה ה"ה מאיסו"ב) שדם הנמצא בצואר הרחם [בין השיניים] חייבים עליו כרת, ולכן אם נראה דם מהצואר הרי הוא בחזקת טומאה דאורייתא ומשום ספק שמא היה מכה אין להקל, וכן הוראת כל המורים בזמננו שאין להקל בספק אפילו אם יש סיבה למכה, וכן הלכה, ומכל שכן בנדו"ד שאין ידוע אם הבדיקה עצמה עלולה למכה ואין הרגשה של מכה בחלל הרחם שאין להקל באופן שודאי יצא דם, אולם אם יש מכה בפרוזדור עצמו ומוציא דם, יש לתלות את הדם שיצא בשעת הבדיקה במכה זו, ואין לחוש שמא יצא דם מהרחם כיון שיש לנו ודאי מכה, והאשה בחזקת טהרה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין
    שאלה:
    שלום רב,
    במהלך בדיקת סיסי שיליה החל דימום קל שנמשך ביום הבדיקה ולמחרת.
    ככל הנראה הדימום נוצר בצוואר הרחם ובשיליה.
    האם נדרשים הפסק טהרה וטבילה במקווה.

    תודה רבה

    תשובה:
    בדיקת סיסי שליה כשלעצמה איננה גורמת למצב של נידות בין אם הדיקור בטני ובין אם הוא וגינלי.
    הסיבה לכך היא שהדימום הנובע מהפציעה של הדיקור הוא דם מכה ולא דם נידה.
    אמנם לפעמים מניפולציות רחמיות עלולות לגרום להיפרדות שליה קלה ולדימום רחמי הבוקע דרך צואר הרחם.
    מצבים אלו אוסרים כדם נדה רגיל, לכן חשוב לוודא עם הרופא המטפל כי לא נראה דמום היוצא מתעלת צואר הרחם.
    מסקנה:
    א. אם נראה מקור הדימום בנרתיק ואין דימום מתוך תעלת צואר הרחם – הדימום אינו אוסר.
    ב. אם נראה דימום מתוך תעלת צואר הרחם אזי מאחר ויש ספק אם יש כאן רק דם מכה או גם דם נידה, לכתחילה חייבים להחמיר.
    ג. אם לא נראה דימום מתוך תעלת הצואר ואין מקור לדימום בבדיקה נרתיקית – יש לשאול שאלת חכם את הרב הפוסק.