דמי שדכנות לאדם שנתן הצעה לשדכן

שלום וברכה

רציתי לשאול בעניין שכר שדכנות אם מישהו דבר עם חבירו על איזה בן עם בת מה הוא אומר על זה האם הם מתאימים, ולא עשה כלום בזה. והחבר ההוא הלך ועשה את השידוך האם הראשון אמור לקבל שכר כל שהיא?

תשובה:

שלום רב,

המחותנים אינם חייבים לאותו בעל הצעה כלום, כיון שהוא לא התעסק איתם.
החבר ששמע ממנו את ההצעה גם אינו חייב לשלם כלום, כיון שלא מקובל בשוק לשלם עבור רעיונות של אנשים לשדכנים (מקובל רק שמחותנים משלמים למציע ולא ששדכנים משלמים), אבל עם כל זאת ראוי לפנים משורת הדין שהחבר שקיבל דמי שדכנות יתגמל קצת את בעל ההצעה.